Linkovi

Redovni godišnji izvještaj organizacije Human Rights Watch - 2005-01-14


U medjunarodnom Press Centru, ovdje u Washingtonu, danas je predstavljen redovni godišnji izvještaj vodeće svjetske organizacije za ljudska prava Human Rights Watch koji se bavi stanjem ljudskih prava u svijetu u protekloj godini. O najznačajnijim dijelovima izvještaja govorio je izvršni direktor organizacije Kenneth Roth.

Ukupan svjetski sistem za zaštitu ljudskih prava u protekloj je godini značajno oslabljen - slabašnom reakcijom svijeta na dvije velike krize: na etničko čišćenje u Darfuru i na zlostavljanje i mučenje zatvorenika u Abu Ghraibu, naglasio je na početku gospodin Roth:

Te su krize svakako različite i mi niti ne pokušavamo da izjednačimo Darfur i Abu Ghraib, ali svaki od ovih primjera iz osnova potkopava globalnu odbranu ljudskih prava i mi ćemo nastaviti da javno govorimo o tome sve dok na te krize ne bude ozbiljnije odgovoreno.

Sukob u južnom Sudanu traje već dvije godine, odnio je do sada 70 hiljada života, od više od milion izbjeglih i raseljenih. UN-ov odgovor na krizu je tek šarada hinjene zaštite ugroženih ljudi,gotovo ismijavanje zakletve ”Nikad više“ date nakon genocida u Ruandi, kaže Roth:

Ali, želim da naglasim, problem nije UN, problem su vlade zemalja koje se sastaju u UN-u, posebno one koje sjede u Vijeću Sigurnosti. Kina je tu najveća prepreka poduzimanju neke efikasne akcije u Darfuru: ta zemlja dozvoljava da njeni naftni interesi u Sudanu preovladaju i prijeti vetom na bilo kakvu ozbiljniju mjeru poduzetu protiv vlade u Kartumu.

Naglasivši kako se sve više pokazuje da Abu Ghraib nije bio izolovani primjer, izvršni direktor Human Rights Watch-a kaže da je ta sistematska američka upotreba nasilnih tehnika isljedjivanja zatvorenika značajno oslabila jedan od temeljnih stubova medjunarodnih humanitarnih zakona - kojim se zabranjuje mučenje zatvorenika iz bilo kojih razloga:

Kad neka obična zemlja bude umiješana u mučenje ljudi - to je prekršaj, to je zločin, ali generalni standard ljudskih prava još uvijek postoji. Ali kad se supersila namjerno oglušuje o te temeljne standarde - ona ih time bitno degradira, kaže gospodin Roth, ukazujući još na činjenicu da se sada već i neke druge zemlje oglušuju o ta prava, pozivajući se na američke primjere: malezijska vlada opravdava hapšenja bez sudjenja pozivajući se na američki primjer zatvora u Guantanamo-u, Egipat se ugleda na američke anti-terorističke zakone, a Rusija navodi primjer Abu Ghraiba i kaže da su zlostavljanja u Čečeniji, kao i u Abu Ghraibu, činili tek vojnici nižih činova.

Inače, u godišnjem izvještaju HRW-a su nalazi o stanju ljudskih prava dobijeni istraživanjem u više od 60 zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Navodeći da su već odranije dobro ušančene etničke podjele političkih elita u BiH i dalje prepreka napretku u ostvarivanju ljudskih prava, da je taj napredak usporen, a ponegdje čak kreće i u obrnutom smjeru. Kao takav primjer navodi se da je u protekloj godini naglo opao povratak izbjeglica iz manjinskih eničkih grupa, ukupan povratak raseljenih lica je nakon deset godina nezavršen, što - piše u izvještaju HRW-a, pokazuje da su rezultati etničkog čišćenja izvršenog u ratu - praktično i dalje na djelu.

XS
SM
MD
LG