Linkovi

Predsjednik Bush o palestinskim izborima - 2005-01-12


Palestinci su izabrali Mahmouda Abbasa za novog predsjednika Palestinske uprave. On na tu funkciju dolazi umjesto Yassera Arafata koji je preminuo u novembru prošle godine. Gospodin Abbas, kandidat partije Fatah, dužnost predsjednika preuzima danas, 12-tog januara. Od nekadašnjih njegovih funkcija vrijedi spomenuti da je jedno vrijeme bio i palestinski premijer. Predsjednik Sjedinjenih država George W. Bush ocijenio je da su izbori ” ključni korak prema izgradnji demokratske budućnosti Palestine:“

Želim gospodinu Abbasu uputiti moje čestitke. Radujem se susretu sa njim u odgovarjuće vrijeme. Želim ga pozdraviti ovdje u Washingtonu, ako odluči da dođe... To je čovjek koji je izabran velikim brojem glasova.

Nade da će novi palestinski predsjednik poduzeti korake na okončanju terorističkih napada na Izraelce i početi novi krug mirovnih pregovora rastu. U tom procesu i druge zemlje imaju odgovarajuću ulogu. Obaveza je arapskih država da povuku poteze koji će rezultirati okruženjem povoljnim za mir, obezbjeđivanjem finasijske podrške Palestincima, zaustavljanjem pomoći teroristima i pružanja utočišta za teroriste. ”Izrael mora pomoći na poboljšanju humanitarnog i ekonomskog stanja na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze i nastaviti sa planom povlačenja iz tih područja“ istakao je gospodin Bush i dodao: Mislim da će za Izrael biti vrlo značajno da se povuče sa teritorija sa kojih je rekao da će se povući. Takođe je izuzetno bitno da Izrael održi viziju o dvije države koje jedna uz drugu žive u miru, da Palestinci počnu razvoj državnih intitucija i da izraelska vlada podrži taj razvoj kako bi Palestinci bili u prilici da počnu izgradnju društva koje će odgovoriti njihovim nadanjima i potrebama.

Novoizabrani palestinski predsjednik Mahmoud Abbas i njegov kabinet stoje pred ključnim izazovima - zaustavljanju terorizma, smanivanju korupcije, oživljavanju palestinske ekonomije. Izbor novog predsjednika palestinske vlasti označava ”povijesni dan za narod Palestine i sve ljude na Srednjem istoku” - takođe je ocijenio američki predsjednik George W. Bush.

XS
SM
MD
LG