Linkovi

Blokada računa u Trebinju - 2005-01-12


Pravosnažnom sudskom odlukom ove sedmice je blokiran žiro račun opštine Trebinje dok se ne isplati 35 miliona konvertilnih maraka braći Alijagić na ime štete koju su, pljačkom njihove limarske radionice, pretrpjeli u proteklom ratu. To je izazvalo blokadu rada opštinskih organa u Trebinju.

Grupa nevladinih organizacija Hercegovina zatražila je danas od nadležnih organa Republike Srpske povodom blokade budžeta u opštini Trebinje da se zakonskim sredstvima pokrenu mehanizmi za prevazilaženje, kako se ističe, možda najteže situacije u novijoj istoriji ove opštine.

I načelnik Trebinja, Dobroslav Ćuk smatra da nije u redu da ova opština ispašta za pljačku materijala i alata iz zanatske radionice braće Alijagić, koja je procijenjena na 35 miliona konvertibilnih maraka sa pripisanim kamatama, što je gotovo četvorogodišnji budžet opštine Trebinje. »Ovo je jedan apsurd, jedna sramota da se desilo da opština plaća račune za nešto za šta niti je kriva niti je dužna jer postoje više varijanti, postoje krivci za tako napravljenu štetu ali krivac, sasvim sigurno, nije opština.« I jedan od braće Alijagić, Salih nije preterano zainteresovan za ovakav način naplate ratne štete pošto bi, kako ističe, taj proces mogao potrajati godinama. On, ipak, smatra da rješenja postoje. »To bi moglo sve bez suda. Ja, vjerujem, da bi mogao neki dogovor biti sa tim papirima, tim vrijednosnim papirima kako oni zovu, ne znam bogami, da bi se moglo to riješiti.« Zvaničnici iz opštine Trebinje zatražili su pomoć i od Ustavnog suda B i H te OHR-a a predstavnici Vlade Republike Srpske, koja je,uz ovu opštinu i sada već nepostojeće preduzeće Metalac jedna od tuženih strana najavili su sprovođenje procedure za zaštitu javnog interesa.

XS
SM
MD
LG