Linkovi

Razgovori komandanta EUFOE-a i predsjednika RS - 2005-01-12


Član Predsjedništva BiH Dragan Čović danas je u Sarajevu razgovarao sa zapovjednikom snaga EUFOR-a general majorom Davidom Leakeyom. Tokom ovog susreta naglašena je potreba tijesne saradnje domaćih institucija i snaga EUFOR-a.

Sagovornici su se saglasili kako je BiH važan faktor stabilnosti ne samo u regiji jugoistočne Evrope već i šire. Stoga je i brzina provedbe reformi odbrane i policije, te potpuna saradnja domaćih vlasti s Haškim tribunalom i hapšenje optuženih za ratne zlčine od posebne važnosti.

Kako je saopćeno iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH, tokom razgovora o misiji i perspektivama EUFOR-a u BiH zajednička ocjena je da snage EUFOR-a trebaju i dalje sudjelovati u stvaranju sigurnog okruženja.

Naglašena je i njihova uloga u borbi protiv organiziranog kriminala, a zajedno s nadležnim domaćim institucijama.

Gospodin Čović oglasio se danas i o imenovanju novog mandatara za sastav nove vlade RS.

Ako Pero Bukejlović bude izabran kroz Narodnu skupštinu RS-a onda je on za nas premijer tog entiteta i ne vidim razlog zašto bi bio smetnja normalnom funkcioniranju vlasti Bosne i Hercegovine, stav je Dragana Čovića.

Ne odbacujući mogućnost da Bukejlović kao mandatar "ne prođe", Čović je kazao da bi time bila otvorena kriza vlasti u Republici Srpskoj.

XS
SM
MD
LG