Linkovi

Irak: Američka vojska uhapsila 6 lica - 2005-01-12


Američka vojska u Iraku je saopštila da su njihove snage danas uhapsile 6 lica pod sumnjom da su povezani sa prošlonedjeljnim atentatom na guvernera bagdadske provincije Ali al-Haidari. Nakon prijave gradjana, vojnici su uhapsili osumnjičene u jednoj zgradi u istoj četvrti u kojoj je likvidiran bagdadski guverner. U medjuvremenu, u blizini Mosula na sjeveru Iraka, dvojica pripadnika iračke garde su ubijena i dvojica ranjena u eksploziji automobila bombe.

Američki državni sekretar Colin Powell je u intervjuu za radio NPR izjavio da će se američki vojnici početi vraćati iz Iraka još ove godine, paralelno sa preuzimanjem veće uloge od strane iračke vojske i policije. On je, medjutim, odbio da navede tačan raspored povlačenja američkih trupa, rekavši da će se to početi dešavati kad se sigurnosna situacija počne popravljati.Gospodin Powell je takodje rekao da se za izbore u Iraku registriralo 14 miliona glasača i izrazio nadu da će izbori odraziti volju iračkog naroda, dovesti do postavljanja stabilne i izabrane vlade i voditi smanjivanju nasilja.

Zvaničnici NATO-a su u medjuvremenu saopštili da je u pripremi ispruka u Irak sovjetskih tenkova, hiljada pušaka i drugog oružja - po programu za obuku i naoružavanje iračke vojske. NATO se ranije saglasio da u Irak pošalje i oko 300 oficira koji će obučavati njihovu vojsku.

XS
SM
MD
LG