Linkovi

Ruski ministar odbrane u Washingtonu - 2005-01-12


Ruski ministar odbrane, Sergei Ivanov se nalazi u Washingtonu, gdje se jučer susreo sa predsjednikom Bushom i američkim ministrom odbrane Donaldom Rumsfeldom.

Razgovori u Bijeloj kući su se odnosili na borbu protiv širenja oružja za masovna razaranja, i druga pitanja.

Ruski zvaničnici kažu da se razgovaralo o Rusko-Američkim vezama, te susretu Bush-Putin sljedećeg mjeseca u Slovačkoj. Gospodin Ivanov kaže da je sa predsjednikom Bushom razgovarao o nuklearnom programu Irana, i da je uvjerio američkog predsjednika da će potrošeno gorivo iz nuklearne elektrane koju su Rusi izgradili u Bushehru u Iranu, biti vraćeno u Rusiju na reprocesiranje. Američki zvaničnici se plaše da bi se to gorivo moglo koristiti kao dio iranskog nukleranog programa naoružanja, za kojeg se sumnja da postoji.

Sjedinjene Države i Rusija su blizu kompletiranja sporazuma o ograničavanju rasturanja prenosivih protu-zračnih raketa, koje bi teroristi, kako strahuju neki experti, mogli koristiti za napad na komercijalne avione, izjavio je ruski ministar.

- To pitanje je, kao što je dobro poznato, od fundamentalnog značaja ne samo za Američko-Ruske odnose nego za globalnu sigurnost u cjelini, jer vi znate da se teroristi svih nijansa nastoje dokopati tih prenosivih protu-zračnih raketa.

Rekao je na zajedničkoj press konferenciji sa Donaldom Rumsfeldom, ruski ministar odbrane Sergei Ivanov.

Ministar Rumsfeld se tom prilikom osvrnuo na predstojeće izbore u Iraku.

- 30-tog januara iračani će konačno imati priliku da izaberu vlastito vodjstvo i preuzmu brigu o svojoj budućnosti. To je bio cilj koalicije - Irak kojim će upravljati iračani i kojeg će čuvati iračke snage. Narod Iraka i njihova privremna vlada ostvaruju napredak u tom pravcu, mada je to još dug put. Ali i samo održavanje izbora je enorman uspjeh, naglasio je gospodin Rumsfeld.

XS
SM
MD
LG