Linkovi

Snage EU u BiH i dalje tvrde da je Ratko Mladić boravio u vojnim objektima u Han Pijesku - 2005-01-11


Snage evropske unije u BiH i dalje tvrde da je haški optuženik Ratko Mladić boravio u vojnim objektima u Han Pijesku, jer za to imaju kredibilne dokaze, rekli su danas portparoli ovih organizacija na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Podsjećamo, Ministarstvo odbrane BiH saopćilo je jučer da istražni tim, na čelu sa glavnim inspektorom Ministarstva generalom Rizvom Plehom, nije utvrdio da su vojni objekti na lokaciji Crne Rijeke, kod Han Pijeska, korišteni za skrivanje Ratka Mladića.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će EUFOR domaćim vlastima ponuditi dokaze o boravku Mladića u Han Pijesku, portparol EUFOR-a Bridget Rouz je rekla da ove snage ne mogu otkrivati prirodu i izvore svojih informacija.

"Kada možemo da razmjenjujemo informacije sa domaćim vlastima, a da ne kompromitujemo svoje izvore, mi to činimo, dok u suprotnom ne možemo", rekla je Rouzova, dodajući da nije riječ o nepovjerenju prema vlastima u BiH.

Glasnogovornik OHR-a Kevin Saliven podsjetio je da je visoki predstavnik Pedi Ešdaun prije nekoliko sedmica zatražio od Ministarstva odbrane BiH da ispita ove navode i da utvrdi korake kojima će biti onemogućeno da se slične situacije ponove.

XS
SM
MD
LG