Linkovi

Iyad Allawi priznao da neki dijelovi Iraka neće sudjelovati u parlamentarnim izborima 30 januara - 2005-01-11


Privremeni irački premijer Iyad Allawi je priznao da neki dijelovi Iraka neće biti u mogućnosti sudjelovati u parlamentarnim izborima 30 januara zbog nasilja. Govoreći danas u Bagdadu, on je rekao da neki dijelovi neće sudjelovati, ali da ne misli da će ih biti mnogo. On je također obećao je da će više nego udvostručiti broj vojnika u iračkoj vojsci na ukupno oko 150 hiljada, suočen sa veoma opasnom pobunom u zemlji u kojoj je samo u protekloj sedmici ubijeno više od 100 Iračana. Govoreći danas u Bagdadu, gospodin Allawi je rekao da je u ovogodišnjem budžetu odvojio 2.2 milijarde dolara za proširenje iračke vojske i dopunu njenog naoružanja.

U medjuvremenu, nasilje se nastavlja širom Iraka. Teroristička mreža Abu Musaba al-Zarqawija je prihvatila odgovornost za napad automobilom bombom u Tikritu, u kojem je ubijeno 6 policajaca i ranjeno još nekoliko.

Na području poznatom kao trougao smrti, južno od Bagdada, bomba podmetnuta uz cestu eksplodirala je u trenutku kad je tuda prolazio manji autobus, pri čemu je poginulo najmanje sedmoro ljudi.

XS
SM
MD
LG