Linkovi

Američki predstavnik u NATO oštro kritikovao vojne sposobnosti EU - 2005-01-11


Američki predstavnik u NATO, ambasador Burns je sinoć oštro kritikovao vojne sposobnosti Europske unije, uvjeren da će se postojeći jaz unutar Alijanse još više produbiti ukoliko Unija ne osnaži svoje vijne mogućnosti. Najavljujući da će fokus Saveza ove godine biti usmjeren prema Iraku i Afganistanu, on je prešutno potvrdio da se briga za stanbilnost Balkana u sve većoj mjeri preupšta Europskoj uniji.

Zadaci koje je pred sebe postavila Alijansa biće dovedeni u ptanje ukoliko europske članice nastave sa nedovoljnim ulaganjima u vlastite vojne sposobnosti, upozorio je sinoć američki ambasador u NATO, Nicholas Burns obraćajući se sa govornice Centra za političke studije u Briselu.

Tako će biti ugroženi i strateški ciljevi vojnog saveza u ovoj godini, koji su okrenuti ka Bliskom Istoku, Sjevernoj Africi i Aziji.

Ipak, ključni fokus će NATO imati na Afganistanu i Iraku- u Afganistanu vodi mirovnu misiju, dok u Iraku, i pored neslaganja nekih od članica, treba postojeće prisustvo povećati ove godine sa 60 na 300 NATO pripadnika.

Time dobija na težini loša ocjena sposobnosti europskog dijela sigurnosne asocijacije da izvrši svoj dio zadaće - dok Amerika na odbranu troši 420 milijardi dolara godišnje, svi europski saveznici zajedno sa Kanadom, potroše manje od polovine te svote. Iako naglašava da masovna vojna sredstva i moć nisu sve, ambasador Burns upozorava da Europljani nisu čak ni dobro organizirali postojeće vojne sposobnosti - tek 3,5 posto europske vojske je opremljeno i obučeno da djeluje van nacionalnih granica, za razliku od čak 75 posto američkih vojnih snaga....takav jaz američki zvaničnik naziva "stvarni problem golemih dimenzija" sa kojim se Europa mora što prije uhvatiti u koštac.

Uz činjenicu da je, sticajem okolnosti, slična ili istovjetna vojna sila Europe okosnica europskog odbrambenog identiteta, koji se "uvježbava" na bosanskohercegovačkom tlu, slika vojnih mogućnosti Starog kontinenta postaje potpunija i još manje optimistična. Ono što, kao njena direktna posljedica, posebno zabrinjava europski dio Alijanse je činjenica da će, zbog prilika kave jesu prisutne, politiku NATO i u doglednoj budućnosti odredjivati više Washington nego Brisel.

XS
SM
MD
LG