Linkovi

Nismo blizu reintegracije države BiH - 2005-01-11


Deset godina nakon što se potpisivanjem mirovnog ugovora okončao rat u BiH nismo tako blizu reintegraciji države BiH - u razgovoru sa Mirelom Bruk za Glas Amerike političku situaciju u RS i Bih komentira Michael O Hanlon , politički analitičar iz washingtonskog instituta Brookings.

O HANLON: Loše je ukoliko se potvrđuje ono što mnogi zaključuju kada je o BiH riječ, a to je da je ona centralna država samo po nazivu, i da je daleko od reintegracije tri segmenta koja su se borila jedni protiv drugih početkom i sredinom devedestih godina. Priroda Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je u osnovi pametan i uspješan, je i takva da do određenog stepena pojačava osjećaj podjele, dok nehapšenje nekih osumnjičenka za ratne zločine za vrijeme misije NATO saveza, također omogućava nekim hipernacionalističkim političarima da i dalje ostanu na sceni. Na nesreću, ovo se u određenoj mjeri moglo unaprijed pretpostaviti, ali je jednostavno podsjećanje da skoro deset godina nakon što se potpisivanjem mirovnog ugovora okončao rat u BiH nismo tako blizu reintegraciji države BiH. Imamo državu u kojoj vlada mir i to je dobra vijest, ali nije jasno da li će BiH ikada biti istinski ujedinjena zemlja.

Na pitanje da li je vrijeme za izmjenu Daytona i koja je vaša poruka narodu BiH, gospdoin O Hanlon odgovara?

O HANLON: Ne znam,Mislim da do određenog stepena Bošnjacima i Hrvatima treba biti dozvoljeno da se oporave, a da ne budu zadržavani od strane Srba za koje zaista smatram da su krivci u ovom slučaju. Naravno da problema ima kod svih strana, ali je do Srba koji nastavljaju glorificirati ratne zločince, koji nastavljaju podržavati hipercnacionalisitčke vlade i koji i dalje nisu zaintetresirani za značajno pomirenje i integraciju. Možda to i nije važno. Možda se bosanskohercegovačka bošnjačka i hrvatska zajednica može ekonomski oporaviti i privući ulaganja i nastaviti dalje i onda kada RS ne pokaže interes za reintegraciju. U trenutku kada i ako Bošnjaci i Hrvati budu kažnjeni za greške RS, tada morate razmotriti prekrajanje zemlje. S druge strane, vi ne želite nagraditi takvu vrstu ponašanja. Ukoliko su Bošnjaci i Hrvati u mogućnosti da krenu naprijed unutar jedne šire strukture, ujedinejne BiH, iako je to možda neka vrsta fikcije, mislim da bi je ipak vrijedilo zadržati.

XS
SM
MD
LG