Linkovi

D. Čavić: Saradnja sa haškim optuženicima krivično djelo - 2005-01-11


Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić saopšto je danas u Banjaluci komandantu EUROFOR-a, generalu David Leakey da nije moguće mijenjati status Ministarstva odbrane i Vojske Republike Srpske. Čavić je, takođe, potvrdio da predstavnici SDA neće učestvovati u radu buduće Vlade Republike Srpske.

Republika Srpska je spremna na saradnju i partnerstvo u pogledu reforme sistema odbrane a ne na nametanje rješenja. Izjavio je ovo danas u Banjaluci predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić nakon sastanka sa komandantom EUFOR-a, generalom Davidom Leakeyem.

»Novi mandat Komisije za reformu odbrane, koja je bila zadužena za implementaciju postignutih rješenja, sa potpuno novim rješenjima koja se naslućuju kao imperativ, a to je ukidanje ministarstava odbrane, neki novi profil reforme odbrane, nema političku podršku u Republici Srpskoj i nema mogućnosti da se takav posao i završi.«

Dragan Čavić je insinuacijama okvalifikovao mogućnost da je general Ratko Mladić prošle godine boravio u podzemnim objektima Vojske u Han Pijesku, podsjećajući da je saradnja sa haškim optuženicima krivično djelo. Predsjednik Republike Srpske je izrazio očekivanja za što skorije formiranje Vlade Republike Srpske naglasivši da će nova skupštinska većina izgledati drugačije nego do sada.

»SDA neće biti u Vladi. SDA nije bio faktor ni u prethodnoj Vladi zbog toga što je postojala drugačija većina mimo njih. Neće biti jer su političke okolnosti, u ovom trenutku, takve.«

Predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić danas je, s tim u vezi, imenovao visokog funkcionera opozicionog Srpskog radikalnog saveza «Vojsilav Šešelj«, Ognjena Tadića za političkog savjetika u svom kabinetu.

XS
SM
MD
LG