Linkovi

Najveće mjere osiguranja u istoriji inauguracija - 2005-01-11


Mjere sigurnosti pred inauguraciju predsjednika Busha u razgovoru sa novinarom Glasa Amerike Jim Maloneom komentira Michael O Hanlon iz instituta Brookings.

Ova inauguracija će se zasigurno odlikovati najvećim mjerama osiguranja u istoriji inauguracija; međutim, isto tako mislim da su i Republikanska i Demokratska konvecija ovog ljeta, kao i Superbowl i slični događaji koji su organizirani nakon 11. septembra, takodjer održani pod opsežnim mjerama sigurnosti na pomenutim lokacijama. Inauguracija i svi događaji koji je okružuju vjerovatno jesu najznačajnija vrsta ovakvih događaja i zato mjere sigurnosti jesu bez presedana u tom smislu. Što se tiče inteziteta oprez - njega smo po mom mišljenju već ranije vidjeli prilikom organiziranja konvencija obje stranke i Superbowla.

VOA: Na pitanje da li će opsežne pripreme za inauguraciju odvratiti Al Qaidu da izvrši napad oko datuma inauguracije, gospodin O Hanlon je odgovario:

Kao prvo, moramo se podsjetiti da Al Qaidu, odnosno da brojne labavo uvezane organiziacije čine različiti ljudi i različite motivacije. Na nesreću, jedna zajednička motivacija koja ih povezuje je spremnost da izvedu samoubilačke napade, tako da mislim da ne možemo govoriti o lakom odvraćanju Al Qaide od namjera, moramo je jednostavno zaustaviti. Isto tako mislim da smo u mogućnosti zaustaviti masovne koordinirane napade, ali nisam siguran da možemo zaustaviti manje, istovremeno koordinirane napade, i stoga o tome moramo brinuti na sam dan inauguracije.

XS
SM
MD
LG