Linkovi

Palestinski izbori - reakcije - 2005-01-10


Mahmoud Abbas je ostvario ogromnu većinsku pobjedu na palestinskim predsjedničkim izborima, za koju se njegove pristalice nadaju da će oživjeti mirovne pregovore sa Izraelom. Danas su objavljeni zvanični rezultati prema kojima je gospodin Abbas osvoji 62.3 procenta glasova, a njemu najbliži protivnik, Mustafa Bargouti oko 20 procenata.

Analitičari kažu da ova ubjedljiva pobjeda gospodinu Abbasu daje mandat da nastavi sa svojim planom stvaranja nezavisne palestinske države metodama ne-nasilja.

Sam gospodin Abbas je još juče proglasio svoju pobjedu na izborima - posvetivši je, kako je naglasio, svom prethodniku, pokojnom Yasseru Arafatu. Dodao je da Palestinci sada moraju raditi na ostvarivanju sigurnosti i na oslobadjanju palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Ahmed Qureia, palestinski premijer, potvrdio je stav da Mahmoud Abbas zaista sada ima mandat da vodi Palestince do nezavisnosti: - Nije više pitanje kakvu vladu treba stvoriti, narod je izabrao pravu osobu, izabrao je put mira, put demokratije i put izgradnje nacionalnog jedinstva - i to su stvarni rezultati izbora.

Saradnju sa gospodinom Abbasom donekle obećava i Hamas, kaže njihov glasnogovornik za područje Gaze, Sami Abu Zuhri:

- Objavili smo da ćemo saradjivati sa izabranim predsjednikom uprkos našem bojkotu ovih izbora. Ali, s obzirom da još nema izabranog parlamenta i s obzirom da veliki procenat ljudi i nije glasao na izborima, Abu Mazen ne može djelovati a da prethodno ne postigne ozbiljno i čvrsto razumijevanje sa drugim palestinskim frakcijama.

Izraelski zvaničnici kažu da gospodina Abbasa smatraju osobom sa kojom mogu saradjivati, a za same izbore kažu da mogu biti veoma značajni, te da će premijer Ariel Sharon pozvati gospodina Abbasa na razgovore već za nekoliko dana. Izraelski ministar vanjskih poslova Silvan Shalom, prilikom susreta sa američkim senatorom Johnom Kerryem, danas u Jerusalemu:

- Mislim da su ovi izbori veoma značajni, ne samo za Palestince; oni su veoma važni i za Izrael kao i za čitavu medjunarodnu zajednicu. Ono što je sad važno jeste da novi palestinski lider Mahmoud Abbas, Abu Mazen, poduzme strateške korake i da rasturi infrastrukturu terorističkih organizacija i da prestanu huškanja na Izrael. Mislim da je vrijeme da se donese strateška odluka i krene prema miru...

Nakon susreta sa ministrom Shalomom, senator Kerry se danas sastao i sa izrealskim premijerom Sharonom, ali i sa novoizabranim palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, nakon čega je novinarima rekao:

- Jučerašnji izbori su svakako bili veoma važni za palestinski narod, za mogući mir u regionu, za Izrael i za svijet koji očekuje promjene...Palestinski predsjednik mi je upravo govorio o svojim ozbiljnim planovima u pravcu zaustavljanja nasilja i uopšte da se promijene odnosi u regionu. Mi smo puni nade da će se to i ostvariti. Jeste, lakše je govoriti nego djelovati i stoga će akcija biti ono što treba da vidimo u narednim m sedmicama i mjesecima.

Završimo ovaj izvještaj riječima bivšeg američkog predsjednika Jimmy Cartera, koji je značajan dio svog mandata posvetio pregovorima o miru na Srednjem Istoku i koji je tokom ovih izbora bio na čelu medjunarodnih posmatrača:

- Palestinci na Zapadnoj Obali i Gazi u miroljubivom suživotu sa Izraelom, u dvije suverene države, koje na kraju postaju prijatelji i zauvijek žive u miru. To je moj san, moja nada i ono za šta molim, i vjerujem da su jučerašnji izbori dobar korak u pravcu ostvarivanja upravo tog cilja.

XS
SM
MD
LG