Linkovi

Zlatko Lagumdžija u Ramali u promatračkoj misiji - 2005-01-10


Mahmoud Abbas je ostvario pobjedu na palestinskim predsjedničkim izborima. Izbori za novog palestinskog lidera odraz su stvarne volje palestinskog naroda, ocjenjuje u komenatru za Glas Amerike, Zlatko Lagumdžija, član vođstva Medunarodne posmatracke misije izbora, koju je formirao Nacionalni demokratski institut iz Washingtona. Sa gospodinom Lagumdžijom koji se trenutno nalazi u Ramalli, razgovarao Adnan Rondić.

Z. LAGUMDŽIJA: Danas je peti dan misije koju predvodi predsjednik Jimmy Carter, i moram priznati da sam impersioniran onim što sam vidio na terenu, doživio u razgovoru sa ljudima i onim što se dešavalo jučer čitav dan. Prvo, ono što su se plašili prijatelji, a neprijatelji priželjkivali - da dodje do nekih oružanih sukoba, da ti izbori propdanu, da dodje do terorističkih napada is lično - te slutnje su se ispostavile neopravdanim

Izbori su protekli, zaista, u jednoj atmosferi kojoj bi mogle pozavidjeti mnoge mirne, normalne, organizovane zemlje. Ono što je mene lično fasciniralo je osjećaj mladih palestinaca da rade veliku stvar, da su zaista snažno krenuli prema demokratizaciji. Nakon ovih izbora, svi koji su smatrali da se u Palestini ne može pokrenuti mirovni proces, jer u Palestini nemamo demokratski izabrano vodjstvo, su izgubili taj argument.

Problem Palestine ostaje problem okupacije palestinskog naroda i teritorije koja treba da bude organizirana kao njihova nezavisna zemlja, da živi u koegzistenciji sa svojim susjednima, sa Izraelom i drugima.

Mislim da je izbor Mahmouda Abbasa legitimni, pravi izraz volje palestinskog naroda, i sada je veliki test na drugim igračima - na Izraelu i medjunarodnoj zajednici u cjelini, da pokrenu, i daju podršku Mahmoudu Abbasu i novim palestinskim vlastima, da nastave ono što su počeli - da organiziraju parlamentarne izbore u narednih 6 mjeseci i da se formira vlada koja bi garantovala red i sigurnost u Palestini koja bi se okrenula ekonomskim i socijalnim pitanjima, i koja bi vodila aktivan mirovni proces, koji je, siguran sam, u interesu ne samo Palestinaca nego i Izraela i svijeta u cjelini.

XS
SM
MD
LG