Linkovi

Sarajevo: Mitropolit dabrobosanski Nikolaj služio božićnu liturgiju - 2005-01-08


U Sabornoj crkvi u Sarajevu, uz prisustvo velikog broja vjernika, mitropolit dabrobosanski Nikolaj služio je jutros božićnu liturgiju. Mitropolit je čestitao Božić svim koji ga proslavljaju i poželio da u dušama svih ljudi u Bosni i Hercegovini i cijelom svijetu zavlada mir. Božićne liturgije služene su i u ostalim pravoslavnim crkvama u Sarajevu.

Širom Republike Srpske danas je obilježen hrišćanski praznik, pravoslavni Božić, koji se kako izvještava banjalučki dopisnik Glasa Amerike Dragan Stegić, uglavnom proslavlja u krugu porodice. U prisustvu brojnih vjernika, episkop banjalučki vladika Jevrem je vodio liturgiju, tokom koje je pročitana Božićna poslanica srpskog patrijarha, gospodina Pavla, a ceremoniji je prisustvovao i predsjednik RS, Dragan Čavić.

Osim uobičajene pucnjave za ovakve prilike, nema izvještaja o incidentima tokom proslave Božića. Medjutim, zvaničnici policije su izvjestili da je bačena eksplozivna naprava u dvorište prijedosrke džamije.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica je Božić obilježio u peći, na Kosovu, u društvu patrijarha Pavla. Prema ispitivanju javnog mnijenja koje je objavio srbijanski list DANAS, srpska pravoslavna crkva je i dalje institucija kojoj najviše Srba vjeruje; 71 posto ispitanika ima pozitivno mišljenje o crkvi.

Isto ispitivanje javnog mnijenja kaže da samo jedan od tri Srbina vjeruje da bi Srbija trebala predati optuženike za ratne zločine Den Haagu. Isptivanje je vršio Centar za političko istraživanje i javno mnijenje u Beogradu.

XS
SM
MD
LG