Linkovi

Proslava pravoslavnog Božića u BiH - 2005-01-07


U Sabornoj crkvi u Sarajevu, uz prisustvo velikog broja vjernika, mitropolit dabrobosanski Nikolaj služio je jutros božićnu liturgiju. Mitropolit je čestitao Božić svim koji ga proslavljaju i poželio da u dušama svih ljudi u Bosni i Hercegovini i cijelom svijetu zavlada mir.

Nakon božićne liturgije pročitana je i zajednička poslanica episkopa Srpske pravoslavne crkve i biskupa Katoličke crkve u BiH, koji su, između ostalog, izrazili "žalost i bol zbog sveg zla koje se dogodilo na, kako se navodi, našim prostorima". Božićne liturgije služene su i u ostalim pravoslavnim crkvama u Sarajevu.

Obraćajući se okupljenim vjernicima u zeničkoj pravoslavnoj crkvi, jerej Boris Banduka, poručio je da trodnevna proslava Božića treba donijeti praznik u sva domaćinstva i da je Božić praznik čija osnovna poruka glasi: ljubav, mir i pomirenje.

U Mostaru je bogosluženjem Božić dočekan u gradskoj pravoslavnoj crkvi te u manastiru Žitomislići. U gradu na Neretvi, Božić se obilježava i prigodnim umjetničkim izložbama, te šahovskim turnirom.

Širom Republike Srpske danas je obilježen hrišćanski praznik, pravoslavni Božić, koji se kako izvještava banjalučki dopisnik Glasa Amerike Dragan Stegić, uglavnom proslavlja u krugu porodice. Mir Božiji, Hristos se rodi - pozdrav je koji se jutros i danas čuo u svim pravoslavnim hramovima širom RS. U prisustvu brojnih vjernika, episkop banjalučki vladika Jevrem, služio je jutros svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Svete Trojice u Banja Luci, poželivši svima da radost Hristovog rodjenja i snaga Svetog duha udju u srca, duše i domote, te da to bude snaga kojom će se odoljevati iskušenjima.

Tokom liturgije pročitana je i Božićna poslanica srpskog patrijarha, gospodina Pavla, a ceremoniji je prisustvovao i predsjednik RS, Dragan Čavić.

Osim uobičajene pucnjave za ovakve prilike, nema izvještaja o incidentima tokom proslave Božića. Medjutim, zvaničnici policije su izvjestili da je bačena eksplozivna naprava u dvorište prijedosrke džamije. Povrjedjenih nije bilo. Oštećena je obližnja garaža.

XS
SM
MD
LG