Linkovi

Colin Powell i Kofi Annan obišli nekoliko priobalnih gradova i sela  razorenih tsunamijem - 2005-01-07


Američki državni sekretar i generalni tajnik UN-a su zajedno obišli nekoliko priobalnih gradova i sela razorenih tsunamijem; nakon pregleda teško pogodjene indonezijske provincije Aceh, generalni tajnik UN-a Kofi Annan je rekao da je potpuno šokiran stepenom razaranja koji je vidio. Indonezija je danas potvrdila još 7 hiljada smrtnih slučajeva, čime se broj mrtvih u najmnogoljudnijoj muslimanskoj zemlji popeo na više od 100 hiljada, od čega je najveći broj u Acehu.

Ukupan broj mrtvih od tsunamija trenutno iznosi 153 hiljade ljudi. Državni sekretar je u Sri Lanki posjetio razrušena ribarska sela, i tada rekao da je Washington odredio 25 milijuna dolara u pomoći za Sri Lanku. Humanitarni radnici sa svoje strane kažu da se srećom nisu ostvarila strahovanja da će doći do masovnih epidemija, ali da se sanitarni uvjeti moraju pod hitno popraviti gdje god je moguće.

U medjuvremenu su što vladine i javne, što privatne donacije za pogodjeno područje dostigle gotovo 5 milijardi dolara; sedam industrijski najrazvijenijih zemalja se dogovorilo da podrže prijedlog o suspendiranju dijela dugova zemljama Južne Azije pogodjenim tsunamijem.

XS
SM
MD
LG