Linkovi

100 miliona dolara navodnim žrtvama seksualnog zlostavljanja - 2005-01-06


Ovu sedmice u Sjedinjenim Državama obilježila je i sudska odluka u Los Angelesu kojom Katolička crkva treba da plati 100 miliona dolara navodnim žrtvama seksualnog zlostavljanja od strane katoličkih svećenika. To je najveće poravnanje koje je Rimska-katolička crkva ikada platila u Sjedinjenim Državama.

Sakrivala sam se pod plaštom srama kojeg je propagirala crkva, i koji je propagiran od moje porodice i prijatelja. I sada, danas, mogu sjesti ovdje do biskupa, i možda možemo zajedno krenuti naprijed kako bi osigurali da više ni jedno dijete ne bude ovako povrjedjeno u crkvi kao što sam ja bila povrjedjena, da ni jedno dijete ne bude silovano kao što su silovali mene, rekla je sa olakšanjem Joelle Casteix, jedna od onih koji su se odlučili da prekinu ćutnju i podignu optužbu.

87 žrtava navodnog seksualnog zlostavljanja od strane katoličkog svećenstva u pokrajini Orange u Kaliforniji izrazili su olakšanje i nadu, nakon što je saopćeno sudsko poravnanje od rekordnih 100 miliona dolara.

Ovo je prvo sudsko poravnanje grupe tužitelja od ukupno oko 850 slučajeva sexualnog zlostavljanja od strane katoličkih svećenika u Kaliforniji, a iznos koji Rimska katolička crkva treba da plati nadmašuje ranije plaćeni iznos od 85 miliona koji je crkva isplatila za 552 tužitelja u Bostonu 2003. godine.

Isplata ovog iznosa neće dovesti do bankropta biskupije, niti bilo koje od njenih 56 župa, saopćili su crkveni zvaničnici.

Biskupija pokrajine Orange u Kaliforniji, služi više od milion katoličkih vjernika, a njen biskup,Tod D. Brown se nakon postignutog sudskog poravnanja izvinuo tužiteljima.

Želim da se izvinim svim oštećenim za zlostavljanja koja su pretrpjeli od svećenstva i drugog crkvenog osoblja. Tražim njihov oprost, nadam se pomirenju, ja znam da su oni sada odpočeli proces ozdravljenja, rekao je biskup Brown.

XS
SM
MD
LG