Linkovi

Svjetski Summit pomoći žrtvama cunamija - 2005-01-06


Generalni tajnik UN-a Kofi Annan je izjavio na kraju današnjeg summita u Jakarti - da je u najhitnijoj pomoći potrebno oko milijardu dolara, dok iz UN-a kažu da je obećano već izmedju 3 i 4 milijarde. Predsjednik Indonezije Susilo Bambang Yudhoyono je rekao da ovakva katastrofa bez presedana - zahtijeva i odgovor bez presedana.

Evropska je Unija u medjuvremenu obećala 461 milijun dolara za pomoć.

Američki državni sekretar Colin Powell je izjavio da Washington i dalje procjenjuje stvarne potrebe područja pogodjenih tsunamijem, prije nego donira dodatne sume novca. Govoreći na medjunarodnoj konferenciji u Jakarti, državni sekretar Powell je rekao da treba biti pažljiv s iznosima donacija dok se potrebe još procjenjuju. Masivna humanitarna misija koju provodi američka vojska, sa sjedištem na Tajlandu, će se nastaviti, kazao je gospodin Powell, ali je dodao kako će sada Ujedinjeni Narodi službeno preuzeti vodjstvo humanitarnom pomoći. Koordiniranje pomoći, naglasio je gospodin Powell, i dalje je najhitnija misija.

Generalni tajnik UN-a Kofi Annan je sa svoje strane pozvao: Upućujem danas apel za hitnom medjunarodnom pomoći u misiji koju sada vode Ujedinjeni narodu, da se pomogne Indoneziji, Maldivima, Sri Lanki, Seychellima i Somaliiji. Ovaj prvi poziv je kao dodatak na 59 milijuna dolara koje traže Crveni Križ i Crveni Polumjesec. U periodu od slijedećih 6 mjeseci , na koji se odnosi ovaj prvi apel, trebaće nam 977 milijuna dolara da pokrijemo troškove najhitnijih humanitarnih potrebština za otprilike 5 milijuna ljudi.

Na summitu je Evropske zemlje predstavljao Jean Claude Juncker, predsjedavajući Evropske Unije:

- Objavljujem jednu opću sumu pomoći od dvije milijarde dolara, a pored toga ćemo nastaviti biti uključeni u proces rekonstrukcije i procesa rehabilitacije područja. Mislimo naime da ovo nije stvar kratkoročne humanitarne akcije, već potrebe donatorske prisutnosti u regionu na duge staze.

U ime Svjetske banke govorio je njen predsjedavajući James Wolfenson, rekavši da će medjunarodna financijska institucija umjesto novca, zemljama pogodjenim katastrofom uglavnom pomoći opraštanjem dijela dugova: Gledamo kako da olakšamo financijski teret nad ovim zemljama. Ima više načina da se to učini: jedna je da se da novac. Druga je da im se daju odredjeni krediti. A treća kojoj ćemo pristupiti, je da im se oproste odredjeni dugovi, kazao je predsjednik Svjetske Banke.

Od naftom bogatih muslimanskih zemalja pomoć je za sada gotovo simbolična u odnosu na ostatak medjunarodne zajednice: Saudijska arabija je danas svoju inicijalnu pomoć od 10 milijuna dolara povećala na 30 milijuna, od čega je dio u šatorima, hrani i lijekovima, Kuwait je do sada obećao nešto više od dva milijuna dolara, a Ujedinjeni Arapski Emirati 30 tona hrane, deka, i odjeće.

U Londonu je premijer Tony Blair upozorio međunarodnu zajednicu da ne zaboravi humanitarne probleme s kojima se suočava Afrika, dok traju masivni humanitarni napori u zemljama južne Azije. Govoreći danas u Londonu, on je izjavio da se Afrika svake sedmice suočava sa, kako je rekao, ekvivalentom tsunamija - kojeg uzrokuje čovjek i koji se može spriječiti. Što se tiče britanske pomoći, britanski premijer je rekao: Trenutno radimo na planovima za nastavak dostave naše pomoći avionima... Dva Kraljevska Broda - Fregata Chitam i RFA Dilligence, na usluzi Sri lanki, a uskoro im se pridružuje još jedan brod. Naši helikopteri Lynx su na usluzi da prevoze humanitarni personal i potrebštine što je moguće brže. Naša tri aviona MI8 dali smo na uslugu UN-u u pokrajini ACEH.

Papa Ivan Pavao Drugi je izrazio brigu za najmladje žrtve nesreće, moleći za djecu koja bi mogla pasti u ljude trgovcima robljem i drugim predatorima koji koriste haos u regionu kako bi otimali djecu koja su ostala bez igdje ikoga.

XS
SM
MD
LG