Linkovi

Evropa uz saučešće za žrtvama tsunamija poziva UN-a da dokaže svrsishodnost - 2005-01-05


Danas je, tačno u podne, širom EU odata pošta za skoro 150 hiljada žrtava tsunamija na jugoistoku Azije. Zastave europskih institucija su bile na pola koplja, a javnosti su se obratili neki od najviših zvaničnika Unije.

Istovremeno sa pozivima na pomoć i solidarnost sa ugroženim područjem, čuju se i mišljenja koja iskazuju uvjerenje da su tragična zbivanja posljednja prilika za svjetsku organizaciju da dokaže svoju svrsishodnost. Traži se da se ne ponove greške kakve je UN i njegovo rukovodstvo činilo dopuštajući genocid u Srebrenici, Ruandi, Somaliji ili Sudanu.

Tri minute šutnje, tačno u podne, te zastave na pola koplja obilježili su širom Europe odavanje počasti žrtvama tsunamija na jugoistoku Azije. Unija se, uz pojedinačnu pomoć svojh članica, sprema da na vanrednom skupu u petak odredi i obim zajedničke pomoći postradalom regionu. Za sada, najveći pojedinačni donator je Njemačka sa pola milijarde eura, zemlja čijih je više od 1000 državljana izgubilo živote u tragičnim zbivanjima.

Medjutim, medju pozivima na solidarnost čuju se i upozorenja svjetskoj organizaciji da angažman na pomoći jugoistoku Azije shvati kao "zadnji voz" kojim bi dokazala vlastitu svrsishodnost.

Tako današnji Scotsman prenosi poziv svoga kolumniste, profesora edinburškog Napier univerziteta, Georgea Kerevana, upućen zvaničnicima zdanja na East Riveru da se konačno oslobode unutrašnjih afera i "impotencije", te dokažu potrebu daljeg postojanja ovakve organizacije država svijeta.

On, s tim u vezi, podsjeća na neslavne greške UN-a, kada su se; kako kaže, "još jednom srušili snovi" na karakterističnom primjeru intervencije svjetske organizacije u vremenu krize - zahvaljujući UN-u su snage holandskog bataljona UN-a "kukavički" dopustile ulazak srpskoj vojsci i para-snagama u Srebrenicu, ljeta 1995. gordine i masakr više od 7 hiljada Bošnjaka.

Autor ovog stava tvrdi da je samo zahvaljujući tome što 1999. godine NATO sa svojim zračnim udarima nije čekao na podršku UN-a, spašeno na stotine hiljada ljudi od smrti ili etničkog čišćenja.

Mirovnjaci UN-a su slične greške pravili i u Ruandi i Somaliji, propuštajući da spriječe masovne pokolje nedužnih civila.

Ovaj autor nalazi da su suvremeni sigurnosni izazovi stavili svjetsku organizaciju pred zadatke kakve nije kadra ispuniti - zbog toga insistira da se, umjesto insistiranja na ulozi globalnog mirotvorca, UN više fokusira na efikasan rad svojih, više-manje, autonomnih agencija koje se bave konkretnim vidovima pomoći na terenu- od pomoći izbjelgima, do zaštite svjetske kulturne baštine.

Drugo rješenje bi, prema kolumnisti Scotsmana bilo - sa dužnim poštovanjem ispratiti postojeće UN u istoriju, a umjesto njih uspostaviti novu, suvremenu i djelotvornu organizacju država svijeta.

XS
SM
MD
LG