Linkovi

Colin Powell: Amerika nije protiv Muslimana! - 2005-01-05


Američki državni sekretar Colin Powell je obećao američku podršku za uspostavu sistema upozoravanja protiv tsunamija u Južnoj Aziji - u intervjuu za televiziju Tajlanda, državni sekretar Powell je rekao da je s tajlandskim zvaničnicima razgovarao o potrebi za efikasnim sistemom upozoravanja i kako ga čim prije uspostaviti, tijekom sastanka u Bangkoku.

Tajlandski zvaničnici su zatražili američku ekspertizu i pomoć u uspostavi jednog takvog sistema koji bi pokrivao područje Indijskog Oceana i Južnog Kineskog mora. Gospodin Powell je takodjer posjetio Phuket, područje u Tajlandu najteže pogodjeno tragedijom. Kasnije tijekom dana, američki državni sekretar je stigao u glavni grad Indonezije, Jakartu, zajedno s guvernerom savezne države Florida, Jeb Bushom.

Velika pomoć koju šaljemo i koju ćemo slati zemljama pogodjenim tsunamijem, ne samo da će pomoći žrtvama te katastrofe, nego možda učiniti da Muslimani u cijelom svijetu vide Ameriku u boljem svjetlu, kazao je državni sekretar Colin Powell i dodao:

”Odgovaramo masovno šaljući pomoć jer su dimenzije ove katastrofe strašne. Na kraju izlazi da su najveće žrtve ovog što se dogodilo - muslimanske zemlje. Ali, mi pružamo pomoć bez obzira na vjeru. Takodjer mislim da će ovo muslimanskom svijetu, i svijetu uopće, dati priliku da se ponovno uvjeri u američku velikodušnost, i našu brigu za dostojanstvo svakog čovjeka, kao i našu potrebu da pomognemo svakom ljudskom biću, bez obzira koje vjere bio. Amerika nije protiv Muslimana!“

Gospodin Powell je dodao da ovo neće biti samo jedna humanitarna akcija, bez obzira koliko masovna, već se radi o dugotrajnom, budućem nasotjanju da se izvrši obnova i rehabilitacija pogodjenih područja. Guverner Jeb Bush je sa svoje strane dodao:

”Mi se susrećemo s velikim prirodnim nepogodama, kao i svaka druga država; pa ipak, ništa se ne može uporediti s onim kroz šta vi sada prolazite, i s čime se sučeljavate u godinama koje dolaze. Samo da potvrdim ono što je državni sekretar Powell tako dobro kazao - prijateljstvo izmedju naših zemalja obezbijedit će pomoć koju zaslužujete.“

Odgovor na prijateljske riječi američkih zvaničnika dao je ministar vanjskih poslova Indonezije, Hassan Wirayuda:

“Osobno prisutstvo državnog sekretara Powella i guvernera Busha odslikava važnost koju vlada Sjedinjenih država pridaje ovoj monstruoznoj nevolji koja nas je zadesila i njenim posljedicama, kazao je indonezijski ministar vanjskih poslova.“

Gospodin Powell će zastupati Sjedinjene Države na summitu o pomoći zemljama pogodjenim katastrofom, koji u četvrtak počinje u Jakarti.

XS
SM
MD
LG