Linkovi

Otežati i ograničiti tužbe protiv kompanija i doktora - 2005-01-05


Medju prvim pitanjima kojima će se Kongres u novom sazivu baviti očekuje se ograničavanje prava na tužbe. Predsjednik Bush želi da ograniči iznos kojeg sud može dodjeliti onima koji tuže doktore i kompanije.

Biti optužen ili tužiti nekoga nije nešto o čemu većina Amerikanaca razmišlja, ali predsjednik Bush sa suradnicima o tome već dugo raspravlja. To je pitanje na kojem je predsjednik dosta radio dok je bio guverner Texasa.

U suštini se radi o tome na koliki iznos ljudi mogu tužiti, i koliko je lako podići optužbu. Mnoge velike firme i lječnici kažu da sudski procesi povećavaju troškove korisnika usluga i pacijenata, i žele promjeniti zakon u Washingtonu kako bi se otežalo podizanje optužbi, kao i dobijanje tužbi na veće novčane iznose.

U većem dijelu, demokrati se ne slažu. Oni tvrde da su ti sudski procesi važno ograničenje osiguravajućim kompanijama, velikim firmama i lječnicima koje ih dodatno spriječava da oštete pacijente i korisnike njihovih usluga.

O ovom pitanju borba se u Washingtniu vodi već duže vrijeme. Sada je to predsjednik Bush izložio naciji pokušavajući izvršiti dodatni pritisak na Kongres da prihvati promjene, prije nego se posveti ostalim ključnim temama na domaćem planu, uključujući socijalnu sigurnost i poresku reformu. To je žestoka bitka sa velikim kompanijama na jednoj i advokatima na drugoj strani.

U 2005-toj, vlada u Washingtonu će biti priličito zauzeta oko mnogih pitanja i ovo je medju prvima koje bi u novom Kongresu želili riješiti na samom početku.

XS
SM
MD
LG