Linkovi

109 Kongres - Kongres reformi - 2005-01-05


Na Capitol Hillu u Washingtonu, nakon novogodišnje pauze, obogaćen novim članovima, odpočeo je rad 109-ti Kongres Sjedinjenih Država. Novi Kongres je sa dominantnom republikanskom većinom, i predsjednik Bush se nada da će ostvariti većinu svojih planova, ali neće sve, čak ni medju republikancima, ići sasvim glatko.

Na prvom zasjedanju 109 saziva američkog Kongresa, predsjedavajući Zastupničkog doma je jasno stavio do znanja da će ambiciozni planovi predsjednika Busha dovesti do odredjene drame.

- U ovom Kongresu, veliki planovi će i pored svega uzburkati krv. 109-ti Kongres će biti Kongres reformi.

Rekao je Dennis Hastert - predsjedavajući Zastupničkog doma Kongresa.

Izrečene su i riječi o zajedničkom radu, kako od republikanaca, tako i od demokrata.

Nancy Pelosi, demokrata, lider manjine u Zastupničkom domu.

- Mada smo podjeljeni po partijskoj liniji i mjestu gdje sjedimo u Kongresu, mi smo povezani zajedničkom zakletvom da ćemo štititi i braniti Ustav i graditi bolju zajednicu.

Medjutim, Republikanci imaju moć i planiraju je koristiti već u startu. Medju prvim pitanjima očekuje se ograničavanje prava na tužbe. Predsjednik Bush želi da ograniči iznos kojeg sud može dodjeliti onima koji tuže doktore i kompanije.

Sa pobjedom, koju u tome očekuje, predsjednik želi da proširi reformu školstva, poznatu pod parolom Ni jedno dijete ne smije biti izostavljeno, a zatim se očekuje pitanje socijalne zaštite koje bi moglo dovesti do veće bure u Kongresu.

Predsjednik kaže da je penzioni sistem narušen i želi stvoriti privatne račune. Posljednji plan iz Bijele kuće je da se radnicima omogući da dva od tri zaradjena dolara izdvojena za socijalnu zaštitu, mogu staviti na privatne račune, što je do hiljadu i 300 dolara godišnje.

Čak i neki republikanci najavljuju da će se suprostaviti takvim nastojanjima predsjednika Busha.

Ton 109-tom sazivu američkog Kongresa može dati i drugi Republikanac po rangu medju zakonodavcima na Capitol Hillu, Tom Deley.

Demokrati nemaju sadržaja osim sadržaja uništavanja ličnosti i karaktera, rekao je Tom Deley, lider većine u Zastupničkom domu.

Predsjednik Bush je novim članovima Kongresa rekao da je pred njima obiman rad i pozvao na prevazilaženje partijskih podjela.

- Ovaj grad je ponekad previše partijski pristran i prepolitičan. Ljudi ponekad kažu - ono što je važnije od domovine je moja politika. Ja se nadam da mi naciji možemo pokazati da se možemo ujediniti i ostvariti dobre stvari za dobro ove zemlje, rekao je predsjednik Bush.

Senat je jučer usvojio rezoluciju kojom izražava simpatije prema žrtvama tsunamija, a u narednim danima se očekuje da će Kongres odobriti, moguće i povećati, zahtijev predsjednika Busha za 350 miliona dolara pomoći žrtvama tsunamija.

XS
SM
MD
LG