Linkovi

Pomoć BiH žrtvama tsunamija - 2005-01-05


Pomoć ugroženom stanovništvu Jugoistočne Azije, prikuplja se i u BiH. Najprije su se u akciju pomoći žrtvama zemljotresa i cunamija, uključile nevladine organizacije, a ministarstvo civilnih poslova BiH osnovalo je Državni centar za prikupljanje novčane pomoći.

Humanitarna društva Merhamet, Dobrotvor, La Benevolencija i Karitas, pokrenule su akciju pomoći žrtvama cunamija, na cijelom prostoru BiH, kao i u zemljama u kojima živi bosanskohercegovačka dijaspora. Ocijenjeno je da je u vom momentu ,za pogođena područja najbolji vid pomoći, finansijski.

Društvo Crvenog križa Bosne i Hercegovine i Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine, zajedno s nadležnim telekom operaterima na teritoriji Federacije BiH, osigurali su telefonske linije putem kojih građani mogu uplaćivati donacije za nastradale.

Bosanskohercegovački ljekari, izrazili su, također, spremnost za pružanje pomoći ugroženom stanovništvu na licu mjesta.

Ministarstvo civilnih poslova BiH uputilo je danas apel da se Bosna i Hercegovina uključi u akciju prikupljanja sredstava za pomoć .Ovo ministarstvo formiralo je Državni centar za prikupljanje novčane pomoći, a putem Ministarstva finansija i trezora BiH otvorit će poseban račun na koji će fizička i pravna lica moći uplaćivati sredstva na ime pomoći postradalim područjima. U ovoj akciji bit će prikupljana samo novčana sredstva, jer bi drugi vidovi pomoći zbog udaljenosti mogli izazvati dodatne troškove.

XS
SM
MD
LG