Linkovi

Reforma odbrane u BiH, izazvala negativne reakcije u Republici Srpskoj - 2005-01-05


Odluka visokog predstavnika o produžetku rada Komisije za reformu odbrane u BiH kojom je predviđeno ukidanje entitetskih ministarstava odbrane i vojnih komandi izazvala je negativne reakcije u Republici Srpskoj. Čelnici ovog entiteta smatraju da je neustavno ukidanje entitetskih vojski.

U odluci visokog predstavnika donijetoj posljedjeg dana prošle godine o produženju rada Komisije za reformu odbrane ima dosta nejasnoća što bi moglo izazvati buru oba entiteta, ističe ministar odbrane BiH, Nikola Radovanović.

Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić smatra da ovakve odluke nemaju podršku u ovom entitetu.

»Prihvatanje rješenja neke nove Jugolovenske narodne armije, u kojoj će se ispunjavati svi principi majorizacije jednog nad drugima nije prihvatljivo, po mom viđenju stvari,u ovom trenutku,nijednoj političkoj stranci iz Republike Srpske.« Predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske, Dušan Stojičić podsjeća da je reforma odbrane već uveliko izvršena u prošloj godini a da se o nekim novim promjenama može govoriti samo u okviru postojećih ustava. »U samoj odluci se pominje mehanizam prenosa ovlaštenja. Naravno, da se taj mehanizam može koristiti samo na način kojim je i definisan u Ustavu Bosne i Hercegovine. Vrlo je bitno, dakle, da smo sad suočeni sa jednom od reformi koja ne može biti nametana »

Međutim, potpredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Nikola Špirić naglašava da predstavnici vlasti u Republici Srpskoj nisu svjesni značaja ovog problema.

»Ponovo se priča jedna te ista priča radi koje Republika Srpska može ući, sigurno, u fazu sankcija. Ja mislim da se Vojska Repblike Srpske ne brani pukom odbranom ministarstva Vojske Republike Srpske no, se brani njena ustavna pozicija. U Ustavu Bosne i Hercegovine je zapisano da se oružane snage sastoje od dvije, odnosno, tri komponente vojske Federacije i Vojske Republike Srpske i to je ono što treba da se čuva.« Zbog svega toga, kao moguće rješenje pojedini predstavnici i vlasti i opozicije u Republici Srpskoj najavljuju mogućnost pokretanja inicijative za demilitarizaciju BiH, što bi, po njima, riješilo problem reforme odbrane.

XS
SM
MD
LG