Linkovi

G. Bush, stariji i Bill Clinton predvode napore na prikupljanju američke pomoći - 2005-01-04


Dvojica bivših predsjednika Sjedinjenih Država - George Bush stariji i Bill Clinton su na čelu američkog tima za prikupljanje pomoći žrtvama tsunamija od američkih privatnih kompanija.

Imenovanje dvojice prominentnih ličnosti iz dvije ključne američke političke partije - bivših predsjednika George Busha starijeg, republikanca, i Billa Clintona, demokrate, je dobar signal za naciju i velika nada za žrtve tsunamija.

Nakon što je predsjednik Bush u Bijeloj kući imenovao svog oca George Busha i Billa Clintona da vode američke napore na prikupljanju privatnih donacija za pomoć žrtvama tsunamija, trojica predsjendika i prva dama Laura Bush su u Washingtonu posjetili ambasade zemalja koje su najteže pogodjene - Indonezije, Indije, Sri Lanke i Thailanda.

Bivši predsjednici su se zatim obratili novinarima.

Mislim da to, nakon izbora, i potrebe da se pokaže milosrdje naše zemlje, šalje dobar signal. Bez prenaglašavanja naše važnosti, ja to zaista vjerujem, i to još više nakon posjete ambasadama četiri najteže pogodjene zemlje, jednostavno dobijete osjećaj da je njima toliko drago da ćemo mi pokušati da pomognemo, rekao je George H. Bush - bivši predsjednik SAD.

Upitan da li su fer kritike, upućene u prvim danima nakon katastrofe da je američka pomoć bila škrta i spora, bivši predsjednik Bush je odgovorio: Moj odgovor je, Ne. Možda vas to iznenadjuje, ali odgovor je ne, to nije fer...Mislim ukoliko ljudi vide da se američki napori na pružanju pomoći razvijaju, svaka takva pomisao će nestati, i drugo, mislim da smo sada u središtu tih napora, predsjdnik Clinton i ja sada krećemo prema privatnom sektoru koji će enormno povećati ukupnu američku pomoć.

Bill Clinton, bivši predsjednik SAD.

”Jednostavno mislim da to nije legitiman kriticizam, odgovorio je bivši predsjednik Bill Clinton. Možete reći da na permanentnoj osnovi ni jedna od bogatih zemalja ne daje dovoljno pomoći najsiromašnijim zemljama, ali kada je riječ o reakcijama nakon prirodnih katastrofa, Sjedinjene Države imaju najbolje rezultate, a ne najgore.“

Predsjednik Bush je bio izložen kritikama da je tek nakon tri dana prekinuo svoj odmor i javno komentirao smrtonosnu katastrofu na jugu Azije, te da je prvo saopćena pomoć njegove adminsitracije bila samo 35 miliona dolara, koja je zatim udesetostručena, dostigavši 350 miliona dolara.

Druge zemlje su bile brže, obavezujći se na veću pomoć. Japan je na primjer obećao 500 miliona dolara, znatno više od Amerike.

Medjutim, američka pomoć se nastavlja. Predsjednikov brat Jab i državni sekretar Colin Powell su na terenu za dodatne procjene potreba ugroženih regiona, dok se velike privatne donacije, čije će prikupljanje predvoditi dvojica bivših predsjednika tek očekuju.

U isto vrijeme odlukom predsjednika Bush ameriočke zastave su od vikenda, pet dana, na pola koplja, a u znak žalosti za žrtvama tsunamija, sinoć je 15 minuta u New Yorku zamračen Empire State Building.

XS
SM
MD
LG