Linkovi

Doček Nove godine u RS u sjeni ostavke vlade - 2004-12-31


Doček Nove godine u Republici Srpskoj pomalo je u sjeni ostavke premijera i Vlade izazvanih nedavnim odlukama visokog predstavnika.Stoga je predsjednik ovog entiteta, Dragan Čavić poručio građanima u novogodišnjoj poruci da je prioritet u 2005.godini očuvanje Republike Srpske.

Republika Srpska nije poklon ili predmet nečije milosti ili nemilosti a nijedna strana u Bosni i Hercegovini ne može ukinuti jedna drugu dok se odnosi između njih mgu mijenjati samo dogovorom. Istakao je ovo u novogodišnjoj poruci građanima,predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić, poručujući da Bosna i Hercegovina ne može da postoji bez Republike Srpske.

Čavić se osvrnuo i na nedavne odluke visokog predstavnika naglašavajući da se pooštravaju kriterijumi i zahtjevi međunarodne zajednice. »Mnogi poručuju da vjeruju da u ovoj zemlji postoji tiranija međunarodne zajednice preko njenog ovlaštenog visokog predstavnika i traže da se ona zamijeni demokratijom. Demokratija podrazmjeva prava ali i obaveze čovjeka i kolektiviteta u okviru utvrđenih pravila bez izuzetaka. Dakle, i demokratija je na neki način tiranija ali ne čovjeka već pravila. Pravila, domaća ili međunarodna obaveza su za nas i da bi bili ozbiljno shvaćeni kao sagovornik koji ima pravo na budućnost moramo pokazati da smo sposobni da sva pravila donosimo sami i da ih provodimo u potpunosti i bez pristrasnosti.« Inače, pomalo u sjeni aktuelnih političkih dešavanja obilježava se dolazak nove 2005.godine u Republici Srpskoj. Ipak, u više mjesta biće organizovan doček na otvorenom a na centralnom gradskom trgu u Banjaluci proslava je već počela u prijepodnevnim časovima, organizovanjem dječje Nove godine na kojoj se okupilo oko 2.000 mališana. Sam doček biće organizovan u brojnim hotelima, restoranima i kafićima, a u centru grada će po prvi put biti organizovan provod na otvorenom na tri lokacije na kojima će biti izvođeni različiti programi.

XS
SM
MD
LG