Linkovi

2005 je godina istorijskih prilika i velikih izazova za BiH... - 2004-12-31


Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown istaknuo je u novogodišnjoj poruci da je 2004. bila godina pravih postignuća te da će iduća godina biti godina istorijskih prilika i velikih izazova. Kao uspjehe u godini na izmaku, naveo je napredak u uvođenju Poreza na dodatnu vrijednost, reformu obrane, uspostavljanje Visokog sudskog i tužilačkog Vijeća, SIPE, ujedinjenje Mostara, reformu elektroenergetskog sistema, uvođenje direktnog izbora općinskih načelnika, te napredak u ispunjenju 16 uvjeta iz Stuije izvodljivosti.

Promjenu sadašnje strukture vlasti u BiH, koja je finansijski neodrživa, VP je označio kao jedan od najvažnijih zadataka u 2005 godini. Ispunjenje preostalih uvjeta iz Studije izvodljivosti, u vrhu je liste prioriteta za narednu godinu. Važnim je ocijenio potrebu sprovođenja usvojenih zakona, te posebno naglasio potrebu konačnog rješavanja suradnje sa Haškim Tribunalom. Još jednom je naglasio da je na RS najveća odgovornost za rješenje ovog problema.

VP upozorava i zvanično Sarajevo, da BiH ne može biti centralizirana država, pitajući se zašto bi sjedište buduće jedinstvene policije, moralo biti u glavnom gradu BiH!

Visoki predstavnik, obratio se i posebno, svakom od tri konstitutivna naroda. Srbima je, između ostalog, poručio da ne postoji svjetska urota protiv njih, te da je vrijeme da shvate da je RS dio države, a ne država. Ničija politika nije da se ukine RS, poručuje VP, i ističe da je pred Srbima izbor: očuvanje starih korumpiranih struktura ili budućnost u okviru Evropske unije.

Razumijevajući strahove Hrvata, kao najmalobrojnijeg naroda u BIH, VP je istakao da upravo ta činjenica, u slučaju nepristrasne primjene zakona, Hrvatima omogućava da dobiju više nego iko drugi. Evropski standardi ne predstavljaju prijetnju, nego su garancija budućnosti Hrvata. Čuvjate se onih koji to žele osujetiti, jer ćete su u budućnosti oslanjati upravo na taj princip, poručuje Hrvatima Paddy Ashdown.

Bošnjacima, kao najbrojnijem narodu,poručio je da snose najveću odgovornost, pozivajući ih na kompromis, ukoliko žele imati državu u kojoj se najviše pitaju, ali i u kojoj će se drugi osjećati dovoljno sigurno. Visoki predstavnik Bošnjake podsjeća da prilikom traženja ukidanja RS ne zaborave činjenicu da je ona stvorena i potpisom bošnjačkih lidera. Možda jednog dana, BiH i bude bez entiteta, no, to neće biti moguće ostvariti silom, već najvećim kompromisima, ističe VP, uz napomenu da je to znao i Alija Izetbegović, da je to često govorio i bio u pravu.

Visoki predstavnik je, na kraju svoje poruke, svima čestitao novu, 2005 godinu.

XS
SM
MD
LG