Linkovi

Stanovnici obalnog područja na jugu Indije panično napustili svoje domove - 2004-12-30


Mnogi stanovnici obalnog područja na jugu Indije danas su panično napustili svoje domove nakon upozorenja tamošnjih vlasti da bi moglo doći do novih udara cunamija.

Upozorenje je stanovništu upućeno nakon informacija o nekoliko podmorskih zemljotresa usljed kojih je nivo okeanskih voda porastao - saopštio je jedan indijski zvaničnik iz centra za hitne situacije koji je u New Delhi-ju uspostavilo indijsko ministarstvo unutarnjih poslova.Međutim, nekoliko sati kasnije, vlasti su obustavile ovo upozorenje.

Inače, podvodni zemljotres sa epicentrom sjeverozapadno od Sumatre, u blizini epicentra nedeljnog zemljotresa, registriran je u opservatoriji u Hong Kongu bio je, kako se procjenjuje, snage 5,7 stepeni. Druga manje snažna podrtavanja podmorskog tla osjetila su i u Tajlandu i u Burmi.

Indijski premijer Manmohan Sing danas je obišao neka od cunamijem devastiranih područja i obraćajući se stanovništu, pored ostalog, rekao:

Manmohan Sing, predsjednik vlade Indije:

Vaši su gubici zaista nenadoknadivi jer, nažalost, mrtve ne možemo vratiti. Sve drugo što ste izgubili vlada Indije će pokušati da vam nadoknadi kako bi mogli početi što je moguće prije početi normalno živjeti.

Najteže stanje na područjima pogođenim vodenom stihijom, kako se procjenjuje, je u Nagappattinamu, obalnom gradu u provinciji Tamil Nadu. Indijske trupe, brodovi iavioni nastavljaju dostavljati pomoć pogođenim područjima, te evakiraju preživjele sa otoka Andaman, gdje se ne zna za sudbinu na hiljade ljudi.

XS
SM
MD
LG