Linkovi

Amerikanci se upisuju u knjigu žalosti u ambasadama Indonezije, Sri Lanke... - 2004-12-30


U trenucima bola i žalosti nakon katastrofe koja je zahvatila južnu Aziju, u diplomatskoj zajednici u Washingtonu, zabrinutost i osjećaj bespomoćnosti okupili su ljude kako bi izrazili tugu i nadu.

Predsjednik Bush je u svom prvom javnom obraćanju nakon nedjeljne katastrofe kazao da su Amerikanci šokirani ušasnim gubicima života u regionu Indijskog okeana. To se jasno vidi i u diplomatskoj zajednici u Washingtonu.

Osjećaj tuge i sućuti doveo je Darwina Tobinga i njegovu suprugu Martinu u Indonezijsku ambasadu u Washingtonu, kako bi se upisali u knjigu žalosti.

Mi suosjećamo sa našom braćom i sestrama, sa djecom u Acehu, kaže Darwin Tobing.

Šokirani smo onim što se desilo u svijetu posljednje sedmice. Naše srce je sa svim onim ljudima koji su pogodjeni Tsunamijem i zemljotresom, kaže njegova supruga Martina.

Harry Prisnadi je iz Jakarte stigao u Ameriku gdje njegov sin diplomira na univerzitetu.

- Čuli smo za katastrofu u Indoneziji. Izuzetno nam je žao zbog toga.

Kolona ljudi dolazi da izraze svoju žalost i podršku, da svoje misli upišu u knjigu žalosti. Sekretar za medije Indonežanske ambasade, Riaz Saehu kaže da dolaze različiti ljudi.

”Imamo posjetitelje amerikance, diplomate, predstavnike vladinih institucija, kao i nevladinih organizacija, i indonežanske zajednice.“

Isweni Bakri radi u indonežanskoj ambasadi, i tu je danas sa kćerkom kakobi bila medju prijateljima. Kaže da je izgubila 250 članova šire porodice, pokazujući sliku svoje nećakinje. Ona je takodjer mrtva, to je tako tužno, kaže gospodja Bakri.

Ne tako daleko od indonežanske je ambasada Sri Lanke gdje je održan medjureligijski servis u počast mrtvima. Ambasador Davinda Subasinghe kaže da zajednica iz Sri Lanke ovdje treba da zna da je pomoć na putu, posebno pomoć Sjedinjenih Država.

Davinda Subasinghe, je ambasador Sri Lanke u Washingtonu. On kaže da su Sjedinjene Države trenutačno odgovorile na katastrofu, i da je odmah u nedjelju ujutro, bio u kontaktu sa zamjenikom državnog sekretara, Armitageom sa kojim je razgovarao o trenutačnim potrebama. I moram reći da je isporuka tih potreba bila precizna, blagovremena i kontinuirana i da će biti još veća narednih dana, kaže ambasador Sri Lanke.

I zajednica amerikanaca porijeklom iz pogodjenih regiona organizira posebne akcije sakupljanja pomoći.

Predsjednik Bush je jučer rekao da je formirana medjunarodna koalicija za pomoći žrtvama azijskog tsunamija, i da je 35 miliona američke pomoći regionu samo početak.

XS
SM
MD
LG