Linkovi

Nicky: Prvi klonirani kućni ljubimac - 2004-12-29


Nicky je mače od devet nedjelja i prvi je ikada po narudžbi klonirani ljubimac. On je identičan mački iz čijih je ćelija stvoren. Vlasnica Julie je sačuvala genetski materijal svoje omiljene mačke kada je ona umrla prošle godine. Platila je 50 hiljada dolara jednoj kompaniji u San Franciscu kako bi joj na osnovu DNK uzorka napravila istog ljubimca.

Stvaranje baze podataka gena je veoma jednostavna i bezbolna procedura. Oni uzmu primjerak tkiva od vaše životinje i prebace ga u našu bazu gdje se čuva.

Kompanija koja je stvorila Nickija se zove Genetic Savings and clone i nada se da će do maja stvoriti i prvog kloniranog psa na svijetu. To međutim dovodi do moralnih i naučnih debata o tehnologiji kloniranja. Centar za biomedicinsku etiku u Stanfordu je slučaj Nickija nazvao moralno problematičnim i vrijednim ukora, rekavši da je vlasnica mačke za 50 hiljada dolara, koliko je platila za kloniranje, mogla obezbjediti dom za mnogo više mačaka koje su bez doma.

Shvatam da je to kontroverzno. Radi se o mnogo novca. Dobro sam morala razmisliti prije nego sam odlučila da ga kloniram. Ali iskreno rečeno, to je najbolji način na kojeg sam ikada potrošila novac, kaže Julie, koja vjeruje da je 50 hilajda dolara vrijedno da ponovno bude sa mačkom koju je voljela punih 17 godina.

XS
SM
MD
LG