Linkovi

SAD: Haos na više aerodroma još uvijek traje - 2004-12-29


Američki ministar saobraćaja naredio je provođenje istrage na federalnom nivou o razlozima otkazivanja i odlaganja avio letova zbog čega su na hiljade putnika poptuno bespomoćni proveli protekli vikend u aerodromskim zgradama.Nekoliko avio kompanija još uvijek nije uspostavilo normalan avio-saobraćaj.

COMAIR i USAIRWAIS, dvije kompanije koje su najviše doprinijele haosu na više aerodroma, obećale su punu saradnju tokom istrage. Zbog kraha kompjuterskog sistema COMAIR-a tokom vikenda otkazano je 2 hiljade i 300 letova. Mada iznervirani i iznureni poneki od putnika, kao primjera radi Charles Mans, smogli su snage da se i našale:

”Izgleda da su izvukli zeca iz šerira. Obećali su nam da će nas danas prevesti na odredište.... Vidjećemo što će biti.”

Zaista, ostaje da se vidi što će biti jer iz COMAIR-a saopštavaju da im treba još dva dana da dosegnu puni kapacitet avio-letova.

Iz USAIRWAIS-a opet poručju da danas pokušavaju da putnicima vrate i posljednji od oko 10 hiljada zalutalih i izgubljenih komada prtljaga. Gomilanje i zaturanje prtljaga počelo je zbog toga što je veliki broj zaposlenih kojima je to posao na arerodromu u Philadephia-i izostao sa posla, navodeći bolest kao razlog.

Greg Cade iz Atlante srtpljivo čeka na svoj prtljag: ”Moj kofer je tu negdje, ali gdje tačno..... ne znam.“

Analitičari koji prate poslovanje američkih avio kompanija smatraju da ovo nije kraj nevoljama i glavoboljama i avio-prevoznika i putnika, jer se smanjivanje plata i drugih privilegija zaposlenih u avio-kompanijama nastavlja.

XS
SM
MD
LG