Linkovi

SAD: Novi lijek protiv raka dojke? - 2004-12-29


Takozvani magični lijek se zove Gušterov rep i sakuplja se iz močvarnih područja sjevernog Misisipija i zapadnog Tenesija. Doktor Dale Nagle, koji je prije četiri godine započeo istraživanje te biljke, kaže da ga je otkriće biljke i načina na kojeg se ona brani od insekata i plijesni u divljini, navelo da pobliže istraži njenu moguću medicinsku upotrebu.

Ove biljke prozivode sve te neobične hemikalije, zašto ih ne raspoznati i vidjeti da li mogu imati i neku veoma vrijednu medicinsku upotrebu, kaže Dale Nagel.

Nakon što je iscijedio organsku hemijsku supstancu iz biljke, doktor Nagle i njegov tim su pronašli sastojak nazvan Mantassin B, koji je, kada su ga testirali u laboratoriji, uništio kancerogene ćelije. On kaže da je otkriće te biljke otvorilo nove puteve u kontinuiranoj borbi za život i ako eksperimenti budu uspješni na ljudima mogli bi pacijente koji boluju od raka poštediti od popratnih pojava tretmana kao što je hemoterapija. Doktor Nagel i njegov tim su dobili i financijsku pomoć za svoj sljedeći projekat istraživanja raka prostate.

XS
SM
MD
LG