Linkovi

Borislav Paravac: Kriza iz RS-a se prenijela i na Vijeće ministara BiH  - 2004-12-29


Kako je po završetku sastanka novinarima izjavio predsjedavajući Predsjedništva BiH Borislav Paravac, kriza iz RS-a se prenijela i na Vijeće ministara BiH te se tokom rasprave pokušalo doći do određenih zaključaka kako izaći iz te krize.

Prema njegovim riječima, donesen je zaključak da se pozovu sve politilčke stranke da u međusobnoj raspravi dođu do usaglašavanja stavova u cilju prevazilaženja krize.

Predsjedništvo BiH se stavlja na raspolaganje da pomogne u organizaciji tog procesa i bit će stalno toku, a sve u cilju da se ova kriza što prije prevaziđe, kazao je Paravac.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić, ne smatra da Vijeće ministara BiH ne funkcionira, već,kako kaže,ne može normalno da radi. "Predstoji čitav niz razgovora političkih subjekata da bismo što prije došli u poziciju da izvršavamo svoje obaveze" - rekao je Terzić. On je naglasio da je prva faza rješenje krize Vlade RS, jer ona ne treba samo političkim subjektima u RS, nego i građanima i Vijeću ministara BiH.

Predsjedavajući Terzić je izjavio da mu je američki ambasador u BiH, rekao da se odluka o zabrani ulaska u SAD rukovodostvu SDS-a i PDP-a ne odnosi na ministra inozemnih poslova BiH Mladena Ivanića, ukoliko obavlja poslove po nalogu Predsjedništva i Vijeća ministara. Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara usvojili su danas Prijedlog budźeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2005. godinu u iznosu od 581,3 miliona KM, od čega za administrativne potrebe 336,7 miliona, a za servisiranje spoljnih obaveza 244,6 miliona KM.

"U situaciji kada su od četiri ministra iz reda srpskog naroda u Vijeću ministara BiH, dvojica koja imaju izborni legitimitet,ponudila ostavke,smatram da ja nemam legitimitet nositi odgovornost predstavnika bilo koje političke opcije ili lica koje zastupa interese srpskog naroda u BiH. Smatram da je u takvoj situaciji, vrlo problematično moje učešće u radu Vijeća ministara BiH,kaže ministar obrane BiH Nikola Radovanović.

On je naglasio kako, s obzirom na novu situaciju i njegov ograničen politički kapacitet, ukoliko do sjednica Vijeća ministara BiH dođe prije nego što se postigne politički dogovor, smatra ispravnim i legitimnim da predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Adnanu Terziću ponudi svoju ostavku.

Ministar obrane BiH Nikola Radovanović govorio je danas i o mjerama koje su poduzete nakon što je Visoki Predstavnik od njega i ministarstva na čijem je čelu,zatražio određene istrage.

Radovanović je kazao da su od Ministarstva odbrane BiH zahtijevane određene istrage i aktivnosti. Zatraženo je utvrđivanje slabosti, isticanje pojedinačnih propusta i predlaganje mjera na sprječavanju mogućnosti pružanja pomoći i sakrivanja osumnjičenih za ratne zločine u vojnim objektima. Istragu je Ministarstvo pokrenulo 21. decembra. Generalnom inspektoratu Ministarstva izdata je naredba da provede istragu. To je i učinjeno u cijelom lancu komandovanja u Vojsci RS-a, počev od Generalštaba VRS-a. Ministar Radovanović je taj izvještaj očekivao do srijede 29. decembra, ali će, kazao je danas, zbog osjetljivosti i količine dokumenata koji se provjeravaju, istraga trajati do 10. januara.

"Obratili smo se na više adresa institucija i vlada koje istupaju u javnosti s informacijom da se u vojnom objektu kod Han-Pijeska nalazi ili se nalazio Ratko Mladić. Do ovog trenutka nismo dobili bilo kakve navode ili dokaze o tome", naglasio je Radovanović.

XS
SM
MD
LG