Linkovi

Viktor Yushchenko zvanično proglašen pobjednikom - 2004-12-29


Ukrajinska državna izborna komisija je opozicionog lidera Viktora Yushchenka zvanično proglasila pobjednikom u nedjeljnim, ponovljenim predsjedničkim izborima u toj zemlji. On je danas u Kijevu pozvao one koji su mu pružili podršku da sutra blokiraju ulazak u vladinu zgradu kako bi spriječili održavanje sastanka vlade. Konačni rezultati, objavljeni danas, gospodinu Yushchenku priznaju osvojenih 52 procenta glasova, dok je njegov protivnik, proruski premijer Viktor Yanukovich osvojio 44 procenta.

Premijer Yanukovich odbio da prizna poraz i rekao da će na Vrhovnom Sudu osporiti rezultate, ukazujući na, kako on tvrdi, na hiljade prekršaja na biralištima.

Njemačka, Francuska i Litvanija su posljednje u nizu evropskih zemalja koje su Viktoru Yuschenku čestitale na pobjedi na predsjedničkim izborima. U pismu upućenom od strane njemačkog kancelara Gerharda Schroedera, izražava se optimizam da će Ukrajina nastaviti sa tranzicijom prema vladavini prava i tržišnoj ekonomiji. U Parizu je francuski ministar vanjskih poslova kazao da su Francuska i njeni partneri u EU određeni da podržavaju demokraciju i modernizaciju Ukrajine U međuvremenu je Rusija u pitanje dovela objektivnost monitora OSCE-a.

XS
SM
MD
LG