Linkovi

SAD odpisale dug Iraku - 2004-12-28


Sjedinjene Države su u potpunosti odpisale irački dug od preko 4 milijarde dolara. Državni sekretar, Colin Powell je rekao - Dizanje ovog teškog bremena, dugovanja starog režima, je medju najvažnijim stvarima koje možemo učiniti za novi irački početak.

Irački ministar finansija, Adil Abd al-Mahdi je rekao da je Irak bio medju državama donatorima, ranih 1970-tih. Ali, rekao je on, preko dvije decenije, sva imovina i bogatstvo Iraka je uništeno. Umjesto da ima milijarde dolara u rezervi, Irak je ostavljen sa milijardama duga. Gospodin al-Mahdi krivi bivši režim Saddama Husseina za upropaštavanje iračkog bogatstva i ratove sa susjedima.

Američki ministar finansija, John Snow je rekao: Situacija sa kojom se Irak susreće je bez presedana, i odgovor svjetske zajednice treba da bude bez presedana. On kaže da je opraštanje duga neophodno da bi se Irak ponovo uključio u svjetsku ekonomiju.

Sporazum kojim su Sjedinjene Države otpisale dug Iraku, usljedio je tragom odluke Pariskog kluba zemalja kreditora o opraštanju 80 posto iračkih dugova, što iznosi oko 32 milijarde dolara. Pariski klub sačinjavaju Sjedinjene Države, Japan, Rusija, i druge Evropske zemlje.

Opraštanje duga će omogućiti Iraku da prihode od nafte koristi za obnovu infrastukture.

Omar Arafat, iz Ekonomskog instituta u Bagdadu, kaže da će ekonomski rast donijeti političku stabilnost.

”Haos, i pitanje sigurnosti, nije na prvom mjestu. Mislim da je ekonomija na prvom mjestu, pa tek onda sigurnosni problemi. Siromaštvo ljude gura da misle, hajde da tako kažem, na krivi način. Uvijek, ako imate nekoga bez posla, bez novca u ruci da može platiti za školu, da može platiti za svoju djecu, on će ići drugim putem, putem nasilja. Mislim da je ekonomija na prvom mjestu. To treba riješiti.“

Odpisivanje iračkog duga od strane Sjedinjenih Država i ostalih je dio procesa obnove te zemlje. Kao što je rekao državni sekretar, Colin Powell: U mjesecima i godinama koje dolaze, Sjedinjene Države će nastaviti da budu uz narod Iraka i izabranu vladu koja će uskoro govoriti u njegovo ime nakon izbora sljedećeg mjeseca.

XS
SM
MD
LG