Linkovi

Upozorenje State departmenta amerikancima koji putuju u BiH - 2004-12-28


Vlada Sjedinjenih Država izdala je posebno upozorenje svojim gradjanima koji putuju u Bosnu i Hercegovinu. U ovom novom upozorenju State departmenta, ne savjetuje se direktno amerikancima da ne putuju u BiH, ali se kaže da budu oprezni o mogućim promjenama sigurnosne situacije.

Američki gradjani se upozoravaju da u BiH još uvijek postoji rizik od poveremnog lokalnog političkog nasilja, neeksplodiranih mina i pojačanog nivoa kriminalnih aktivnosti. Lokalno nasilje, u vezi političkog razvoja dogadjaja, se može desiti bez ikakvog upozorenja, upozoravaju iz State departmenta.

Medjunarodna zajednica, uključujući američke interese nastavlja biti meta povremenih prijetnji. Uz to, pojačani napori na hapšenju osoba optuženih za ratne zločine rezultirali su izolovanim lokalnim protestima u 2004. godini.

Ambasada Sjedinjenih Država je u prošlosti zatvarana kada je trebalo bolje sagledati sigurnosnu situaciju, i može to ponovo učiniti. U isto vrijeme Ambasada u Sarajevu će nastaviti sa naporima pružanja hitnih usluga američkim gradjanima, kaže se u upozorenju State departmenta izdatom sinoć.

Amerikanci koji posjećuju BiH trebaju kontaktirati ambasadu u Sarajevu o promjenama sigurnosne situacije u toj zemlji, kaže se upozorenju State departmenta i preporučuje da se registriraju kod ambasade dok su u BiH.

XS
SM
MD
LG