Linkovi

Dostava ratne dokumentacije - 2004-12-28


Pripadnici policije Republike Srpske potvrdili su danas da je Haškom tribunalu dostavljeno više hiljada dokumenata iz ratnog perioda koju su nedavno prikupila Ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova ovog entiteta.

16 drvenih sanduka sa više hiljada vojnih dokumenata, za sada nepoznatog sadržaja, iz ratnog perioda dostavljeno je Tužilaštvu Haškog tribunala. Potvrđeno je ovo danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske uz obrazloženje da su Ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova, polovinom decembra, izvršila plansku i koordinisanu akciju na pronalasku a potom i sigurnom transferu ove dokumentacije sa lokaliteta pronalaska do zgrade MUP-a u Banjaluci. Međutim, nije navedeno gdje je konkretno pronađena ova dokumentacija koja je najprije dostavljena banjalučkoj kancelariji Haškog suda a nakon kraćeg deponovanja upućena je Tužilaštvu tribunala u Hagu.

U saopštenju se precizira da će ova dokumentacija biti vraćena Republici Srpskoj pošto Tužilaštvo izvrši uvid u njen sadržaj. Entitetsko Ministarstvo unutrašnjih poslova tim povodom navodi da je ovo jedan od najznačajnijih segmenata ispunjenja preuzetih obaveza Republike Srpske u saradnji sa Haškim tribunalom.

U naknadnoj izjavi za javnost, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Darko Matijašević je potvrdio da je riječ o ratnoj dokumentaciji štaba Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske teškoj tonu i po koja je, po njegovim riječima, jutros transportovana u Hag. Matijašević je saopštio da će analizu ove dokumentacije u Hagu, zajedno sa istražiteljima tribunala, izvršiti predstavnici MUP-a, Ministarstva odbrane i Vlade Republike Srpske te da će nakon analize dokumenta biti vraćena vlastima ovog entiteta.

XS
SM
MD
LG