Linkovi

Reakcije iz EU na pobjedu lidera opozicije na ponovljenim izborima u Ukrajini - 2004-12-27


Pobjednik drugog kruga predsjedničkih izbora u Ukrajini, Viktor Yushchenko, se u krugovima političkih analitičara u Briselu smatra liberalnim reformatorom i vanrednim ekonomskim ekspertom, sposobnim da zemlju pridruži "europskoj matici".

U europskom sjedištu se podsjeća da je Yushchenko, dok je bio predsjednik ukrajinske vlade, od kraja 1999. do početka 2001. godine, vodio snažnu političku borbu da modernim reforma provede osnovnu želju - oslobodi Ukrajinu od istorijskog ticaja Rusije i njenog približavanja zapadnim demokratijama.

Čak i fenomen snažnog studentskog otpora, "Pora", aktuelnim političkim prilikama u Ukrajini se dovodi u vezu sa uticajem Yushchenkove "Sile Narodu" opozicione koalicije i smatra se njenim "mladim krilom". Evropski politički posmatrači bilježe i sličnosti izmedju ukrajinskog studentskog pokreta sa "Otporom" u Srbiji i podsjećaju da su svojevremeno pripadnici "Otpora" i slične organizacije iz Gruzije dolazili u Ukrajinu, davali savjete i organizovali seminare za ukrajinske studente.

Vjeruje se da će medju prvim predsjedničkim mjerama Viktora Yushchenka biti one usmjerene protiv korupcije u državnom sektoru, naročito narasle u vrijeme "vladavine" dosadašnjeg predsjednika, Leonida Kucme.

Politički analitičari na Zapadu u pobjedniku ukrajinskih predsjedničkih izbora vide ličnost sposobnu da zemlju pridruži evropskoj matici, dok ga zapadni ekonomisti, poput onih iz magazina Global Finance, smatraju čak jednim od šest vodećih ekonomskih stručnjaka svijeta.

XS
SM
MD
LG