Linkovi

Stranački pregovori za izbor nove vlade u Republici Srpskoj - 2004-12-27


U Banjaluci se danas održavaju završni pregovori najviših političkih zvaničnika i ključnih stranaka o izboru nove Vlade o kojoj bi se trebalo raspravljati na sutrašnjem zasijedanju Narodne Skupštine.

Još uvijek nije poznato ko će biti mandatar nove Vlade Republike Srpske umjesto Dragana Mikerevića koji je podnio ostavku na ovu funkciju, ali sudeći prema istupu stranačkih lidera u ovom entitetu na pomolu je dogovor pozicije i opozicije.

Naglašava to i predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić.

»Ima mjesta, po mom ličnom ubjeđenju optimizmu zbog toga što smo, upravo na ovom mnogo važnijem dijelu a to su politički stavovi, postigli saglasnost i potpisali zajednički dokument i on je, po ubjeđenju svih nas daleko, daleko važniji od činjenice da li će neka od ovih stranaka u budućnosti biti u konstrukciji vlasti ili će biti u opoziciji.«

Zajednički dokument, koji još uvijek nije u potpunosti usaglašen definiše stavove čelnika ključnih političkih partija Republike Srpske o ustavnom uređenju Bosne i Hercegovine, pitanju vojske i policije te odnosa prema međunarodnoj zajednici.

Međutim, kako će se izvršiti podjela ministarskih mjesta u Vladi još uvijek nije dogovoreno a za sada su ponuđene dvije opcije - jedna da premijer bude nestranačka ličnost a druga da se to mjesto prepusti opozicionom Savezu nezavisnih socijaldemokrata i njegovom lideru, Miloradu Dodiku.

I lider Partije demokratskog progresa, Mladen Ivanić podržava ovu opciju.

»Mi, uopšte, ne isključujemo mogućnost da i gospodin Dodik bude mandatar.«

Međutim, problem bi mogla predstavljati nedavno podignuta krivična prijava protiv Milorada Dodika tako da još uvijek nije izvjesno kako će biti razriješena kriza Vlade u Republici Srpskoj.

XS
SM
MD
LG