Linkovi

Nisu krive mjere nego neuspjeh Republike Srpske da poštuje obaveze - 2004-12-23


Međunarodni predstavnik u BiH Paddy Ashdown tvrdi da uzrok sadašnje situacije u BiH nije paket mjera koje je on nedavno donio nego neuspjeh Republike Srpske da u proteklih devet godina ispoštuje Dejtonski sporazum i svoje međunarodne obaveze.

"U ovom zadataku, koji moraju provesti, Beograd bi trebalo da im pomaže, a ne, kao što je to sada slučaj, da otežava njihove napore" - ističe se u Ashdown-ovoj izjavi, objavljenoj u OHR-ovom saopćenju.

Ashdown je naveo "da je ostalo još svega nekoliko dana od godine u kojoj će biti obilježena deseta godišnjica od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i deset godina od masakra u Srebrenici, a, ipak, lice koje je imalo glavnu ulogu u osmišljavanju ubistva osam hiljada muškaraca i dječaka još uživa zaštitu Beograda i utočište koje mu pružaju neki u Banjaluci", dodajući da se, "dok se to ne promijeni - ništa neće promijeniti".

Dok se ne uhapse osobe koje je Haški Sud optužio za najgore zločine protiv čovječnosti u novijoj historiji, ništa se ne može uraditi,tvrdi Ashdown.

Bez toga nema budućnosti, nema stabilnog mira, nema puta ka Evropi, nema puta ka NATO, nema potpune implementacije Dejtonskog sporazuma i nema mogućnosti da prošlost ostavimo iza nas, riječi su Visokog Predstavnika.

On je naglasio da to ni na koji način neće promijeniti ni ostavke, ma koliko ih bilo, ni politički manevar.

Ambasada SAD u BiH, podržala je danas ovu izjavu Visokog predstavnika, izrazivši slaganje sa tvrdnjom da navedeni neuspjeh koči napredak BiH na putu ka integraciji u evroatlantsku zajednicu.

XS
SM
MD
LG