Linkovi

Hitno reformisati vladu Republike Srpske - 2004-12-23


Povodom krize u Republici Srpskoj danas su u Bajaluci razgovarali pemijer u ostavci, Dragan Mikerević i ambasador Srbije i Crne Gore, Stanimir Vukićević. Oglasile su se i pojedine političke stranke i nevladine organizacije.

Mjere visokog predstavnika za B i H su izazvale krizu izvršne vlasti u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini konstatovali su danas u Banjaluci premijer Republike Srpske u ostavci, Dragan Mikerević i ambasador Srbije i Crne Gre u BiH, Stanimir Vukićević. Stoga je, kako je istaknuto u saopštenju za javnost nakon ovog sastanka, neophodno što prije reformisati entitetsku Vladu što je veoma važno sa stanovišta započetih procesa i ispunjavanja međunarodnih obaveza.

Izvršni direktor Partije demokratskog progresa, Gavrilo Antonić danas je poručio da je jedini izlaz iz krize u dogovoru između SDS-a i SNSD-a, koji će podržati PDP.

On je istakao da je stav PDP-a da svi Srbi koji ostanu u Savjetu ministara daju puni legitimitet odlukama Pedija Ešdauna. Tim povodom, ministar pravde B i H, Slobodan Kovač je danas potvrdio da će se pridružiti samo kolektinoj ostavci predstavnika srpskog naroda u Savjetu ministara nakon sinoćnjeg poziva SDS-a da podnese ostavku. Kovač nije član SDS-a ali je imenovan na funkciju na prijedlog ove stranke.

Istovremeno, zamjenik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa B i H, Slobodan Ećimović je istakao da je svoj mandat stavio na raspolaganje SDS-u ali da do sada nije dobio zahtjev za podnošenjem ostavke. Recimo i to da je Koordinacioni centar nevladinih organizacija Republike Srpske uputio zahtjev Venecijanskoj komisiji od koje je zatražio da ukine široka ovlaštenja visokog predstavnika kao i njegove, kako se navodi, antidejtonske mjere kojima se ruši Dejtonski sporazum i dovodi u pitanje mir u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG