Linkovi

Američki vojnici se sukobili s iračkim pobunjenicima u Falluji - 2004-12-23


Američki vojnici su se sukobili s iračkim pobunjenicima u bivšem pobunjeničkom žarištu, Falluji, istovremeno dok je dio stanovnika tog grada čekao da ponovno udju u grad, po prvi puta otkako su ga napustili u vrijeme američke ofanzive u Novembru. Američki vojnici i tenkovi su granatirali dio grada, što je onemogućilo povratak stanovnika - oko 200 obitelji, iako je prijelazna vlada u Baghdadu očekivala da će se u Falluju danas moći vratiti i do 2 hiljade obitelji. Tri marinca su ubijena u današnjih borbama u području Falluje.

U medjuvremenu je zapovjednik američkih snaga u Mosulu, general Carter Ham, za kablovsku tv mrežu CNN izjavio kako forenzički istražitelji smatraju da je vjerovatno da je napadač - samoubica u šator koji je služio kao restoran u američkoj bazi, ušao obučen u uniformu iračkog vojnika, pri čemi je ubijeno 22-je ljudi. General Ham kaže da je mogućno da je napadač nosio tzv explozivni prsluk, i dodao da napad najvjerovatnije nije organizirao samo jedan čovjek. Nastavlja se istraga o tome kako je napadač uopće ušao unutar američkog vojnog kampa.

U odvojenom razvoju situacije, 300 pripadnika mađarskih multinacionalnih snaga koji su bili raspoređeni u Iraku vratilo se kući, nakon što je mađarski parlament odbio da im produži misiju.

XS
SM
MD
LG