Linkovi

M. Ivanić - Ostavka, da neko drugi ozbiljnije i korisnije vodi BiH u pravcu Evrope - 2004-12-23


Mladen Ivanić je za Glas Amerike, našem dopisniku Draganu Stegiću, govorio o razlozima ostavke koju je podnio na mjesto ministra vanjskih poslova BiH, tragom mjera koje je Visoki predstavnik, uz podršku Sjedinjenih Država poduzeo protiv zvaničnika Republike Srpske.

”Kao prirodan rezultat kritika koje su usljedile, prije mjera gospodina Ashdowna, ja sam morao da podnesem ostavku, ako imalo, i elementarno držim do integriteta i sebe, i partije koju vodim. Ja mislim da su te kritike neopravdane, pogrešno usmjerene, ali kao bilo koji razuman političar, morao sam dati ostavku. Sa tog stanovišta ne mislim da išta drugo postoji, nego, zaista, želja da na neki način stvorimo predpostavke nekom drugom koji će imati manje kritika da, hajde da kažem, ozbiljnije i korisnije vodi BiH u pravcu Evrope i medjunarodnog legitimiteta.

D. Stegić: Šta to praktično znači? Da li vi radite, ili ne?

M. Ivanić: Ne. Ja ne učestvujem u sjednicama Savjeta ministara. Imam namjeru da i dalje radim unutar Ministarstva vanjskih poslova, do izbora novog ministra.

D. Stegić: Lider SDP-a, Zlatko Lagumdžija, je sinoć izjavio da ste Vi podnjeli ostavku zbog toga što ne možete da putujete u inostranstvo. Šta kažete na to, i uopšte šta mislite o sankcijama Sjedinjenih Država, koje su reducirale putovanja čelnika SDS-a i PDP-a u Ameriku?

M. Ivanić: Očito Lagumdžija zna više o razlozima moje ostavke nego ja sam. Ja sam vrlo precizno rekao - očito je da su se u ovakvim uslovima, povodom, tobožnjeg zaustavljanja reformi u BiH, stvarale predpostavke o kritici i Savjeta ministara i Republike Srpske. Ja to nisam htjeo da uradim.

Što se tiče mjera Sjedinjenih Država, SAD su poslale poruku Hrvatskoj u kojoj su tražili od EU da sa Hrvatskom ne pokreće pregovore o pridruživanju zbog nesuradnje sa Haškim tribunalom. Opšti imidž je da Republika Srpska nije dovoljno saradjivala i sasvim prirodno je da su Sjedinjene Države povukle jedan nivo objektivne odgovornosti prema partijama koje su tu nalaze. Ja to samo tako tumačim, nikako kao namjeru prema meni lično, prema bilo kome od političkih ličnosti, nego kao objektivno poimanje odgovornosti. I, zato, to i nije bio ključni razlog. Znam da će se sve te odluke vrlo brzo preispitati, i siguran sam neće imati nikakvog efekta, kao što, najvjerovatnije, ni nemaju ovog trenutka za ministra inostranih poslova.

XS
SM
MD
LG