Linkovi

Najmanja beba na svijetu  - 2004-12-23


Na isteku ove godine svijet je ugledala, do sada najmanja beba koja je preživjela porod. Kako nam iz Glasa Amerike u Washingtonu javlja Omer Vatrić, lječnici u bolnici Medicinskog univerzitetskog centra Loyola u Chicagu, kažu da je beba dobro i da je spremna da ide kući.

Zamislite bebu veličine mobilnog telefona, tešku 240 grama.

Doktor koji je porodio sretnu mamu, Jonathan Muraskas, kaže da je mala Rumaisa, to je ime novorodjenčeta, 37 grama lakša od prijašnje najmanje bebe.

”Osjećam se blagoslovenim, i to je za mene čudo. Bog na taj način radi kroz mnoge ljude.“

U srijedu su Rumaisa i njena sestra bliznakinja Hiba, predstavljene na konferenciji za medije. One su rodjene na carski rez u septembru, nakon što je njihova mama, Mahajabeen Shaik, oboljela od preclampsije, potencijalno fatalnog problema sa krvnim pritiskom.

Mahajbeen Shaik - majka najmanje bebe na svijetu: Iskreno govoreći, nisam bila sigurna hoće li moja malena beba preživjeti.

Neonatalna medicina je znatno uznapredovala i danas inkubatori i druga oprema mogu održavati bebe u životu. I pored toga, kaže doktorica Anne Hansen, nikada nije sigurno da će oba blizanca preživjeti.

Srce, utroba i imuni sistem su izuzetno nedozreli u tom dobu, kaže dr. Anne Hansen iz Dječija bolnica u Bostonu

Mahajabeen Shaik - majka ”Kada sam je tek vidjela bila je tako sićušna.“

Doktori su oprezno optimistični, i vjeruju da će se, uz moguće probleme, bebe norlamno razvijati. Izvan bolnice, širom svijeta, o malenoj bebi i njenoj sestri se govori kao o čudu.

Šta kaže, njihov otac, Mohamed Abdul Rahman?

”Mi želimo da one budu dobra ljudska bića, dobri gradjani, njihova mama želi da budu lječnice.“

Da, naravno, naravno, kaže sretna mama.

Ukoliko se budu dobro osjećale, lječnici kažu da sestre bliznakinje u prvim danima januara mogu kući.

XS
SM
MD
LG