Linkovi

Mosul: Forenzički eksperti istražuju napad u američkoj vojnoj bazi - 2004-12-22


Američka vojska u Iraku saopštila je da je u Mosul uputila tim forenzičkih eksperata da istraži uzroke jučerašnje velike eksplozije u američkoj vojnoj bazi u kojoj je poginulo 22 a ranjeno 72 ljudi. Prvi izvještaji navodili su da su trpezariju u bazi pogodile ili minobacačka granata ili raketa. Medjutim, vojska sada navodi da ne isključuje ni druge opcije.

Militantna grupa koja je preuzela odgovornost za jučerašnji napad tvrdi da se radilo o samoubilačkom bombaškom napadu. Medju poginulima - 14 je američkih vojnika, 4 američka civilna službenika pod ugovorom i 4 pripadnika iračkih snaga sigurnosti.

Predsjednik Bush je jučer izrazio najdublju sućut onima koji su pretrpjeli gubitak, naglašavajući da su oni bili u misiji vitalnoj za mir, te da se ideja demokracije učvršćuje i ono što je bilo mjesto tiranije, mržnje i destrukcije je trenutak pun nade u istoriji svijeta, rekao je predsjendik Bush.

Danas su, inače, ulice Mosula potpuno prazne i svih pet gradskih mostova je zatvoreno za saobraćaj. Američki tenkovi i trupe rasporedjeni su po značajnim pozicijama, a helikopteri kruže nad gradom.

XS
SM
MD
LG