Linkovi

Tragom ostavke Mladena Ivanića - 2004-12-22


Ostavka Mladena Ivanića i dalje privlači veliku pažnju posebno i zbog toga što su Sjedinjene Države uz ograničenja putovanja i ulaska u Ameriku, rukovodstvu Srpske demokratske stranke, na isti način ograničili putovanja i ulazak u Ameriku rukovovodstvu Partije demokratskog progresa, čiji je predsjednik Mladen Ivanić. Danas je Glasu Amerike zvaničnik u State departmentu potvrdio da State department nikada nije rekao da na toj listi nije Mladen Ivanić. On je uputio na riječi američkog ambasadora u BiH, Douglasa McElhaneya, koji je na pres konfrenciji 16. decembra rekao da Sjedinjene Države ograničavaju putovanja rukovodstvima SDS i PDP, ne iznoseći pri tome pojedinačna imena.

U isto vrijeme, kako nam javlja Elvir Bucalo, zvaničnici Luxemburga, koji od januara preuzma predsjedništvo EU, ukazuju da iza ostavke ministra vanjskih poslova BiH, Mladena Ivanića, stoji problem Ratka Mladića.

Hag je pitanje koje još uvijek stoji na putu rješavanja najkrupnijih pitanja pristupa BiH Uniji, upozorenje je upućeno Sarajevu od strane predstavnika dolazećeg luksemburškog predsjedništva EU. Tako je sinoć šef diplomatije Luksemburga, Jean Aselborn, osvrćući se na ostavku ministra vanjskih poslova, Mladena Ivanića, ukazao na, po njemu, stvarnu pozadinu.

"Stvarni problem je Mladić, problem koji se vuče već nekoliko godina. Najveće probleme u tome izaziva Republika Srpska, jer Ratka Mladića haški sud traži već dugi niz godina. Uvjeren sam da, kada je riječ razvoju prilika u Bosni i Hercegovini, stvari postaju jasnije".

Kada je riječ o Hrvatskoj, ministar vanjskih poslova Luksemburga upozorava da, želi li stvarno započeti posljednju rundu pregovora pred priključenje Uniji 17. marta. Zagreb mora suradjivati sa Hagom "100 posto".

To, po njemu, znači, prije svega, predaju Hagu odbjeglog generala Ante Gotovine.

"Prema mojim informacijama, hrvatski premijer je apelovao na tog gospodina da se preda i da ide u Hag. Nisam siguran da je to dovoljno da ga ubjedi", rekao je ministar Aselborn.

Naglašavajući da je cilj njegove zemlje da se cijeli balkanski region nadje u Uniji čim ispuni neophodne uvjete, ovaj zvaničnik je najavio da će Luksemburg i prije marta naredne godine konsultirati glavnu tužiteljicu Tribunala o stepenu suradnje Zagreba sa Hagom. Na osnovu toga će sačiniti preporuku Vijeću ministara EU, koje treba donijeti konačnu odluku o sudbini hrvatske kandidature.

XS
SM
MD
LG