Linkovi

Novi način uzimanja mamograma - 2004-12-22


Uz do sada, još nepoznat način spriječavanja obolijevanja od raka dojke, ženama širom svijeta se savjetuje da redovito posjećuju ljekare koji ih šalju na mamograme. Pomoću rendgenskog snimka dojke može se rano ustanoviti oboljelost od raka i smanjiti stopa smrtnosti od ove opake bolesti za pedeset procenata. Sada, američki znanstvenici vjeruju da su proizveli bolje oruđe, koje je manje bolno i koje je preciznije kada je u pitanju detekcija karcionoma dojke.

Pomislite na ženu koja se treba podrvrgnuti mamogramu, a to ne želi.

Vrlo je bolno i neprijatno, kaže pacijentica Charlene Cesario.

Pacijentica biva priklještena mašinom, a njen ljekar je može pozvati nekoliko puta na ovaj test jer je rendgenski snimak nekada teško pročitati.

Pacijentice nas stalno pitaju postoji li neka druga procedura, kaže ljekar Marisa Weiss.

Ljekar Daniel Kopans sa medicinskog univerazitetskog centra Howard sa ostalim istraživačima radi na novom tipu mamograma pod nazivom Digitalni Tomosynthesis koji snima u tri dimenzije.

Ja volim reći da je ovo mamogram, samo mnogo bolji, kaže doktor Kopans.

Obični mamogram dojku sagledava samo s jedne strane pod jednim uglom, tako da bi ove sjenke mogle značiti ili tumor ili zdrave naslage tkiva.

Digitalni Tomosynthesis snima velikom brzinom iz 11 različitih uglova. Kompjuter manipulira ovim snimkama, tako da ljekari gledaju slike takoreći, sloj po sloj.

Na ovaj način sa većom sigurnošću određujemo ako se radi o raku, dobivamo specifičniju informaciju, kaže doktor Kopans.

Tehnologija ovog tipa je još u razvoju , ali ova rana istraživanja pokazuju da je na ovaj način ustanovljeno 16 posto više slučajeva raka nego uz pomoć konvencionalnog mamograma. Lažne uzbune oboljenja od raka dojke su smanjene za 85 posto. Tomosynthesis bi se u američkim bolnicama mogao početi koristiti za nekoliko godina.

XS
SM
MD
LG