Linkovi

Istraživanje na osnovnim ćelijama - 2004-12-22


U posljednjih pedeset godina, medicina je uznapredovala nevjerovatnim korakom. Međutim, istraživanja na osnovnim ćelijama , posebno ovdje u Sjedinjenim Državama, izazvala je neviđene polemike i kontroverzu. Californija je savezna američka država koja raspolaže fondom od 3 milijarde dolara za istraživanja ove vrste ćelija. U kojoj je fazi ovo istraživanje u medicinskom centru Cedars-Sinai?

Uzimanje osnovnih ćelija iz fetusa nije jednini način kako bi se vršila istraživanja na ovim ćelijama. Ćelije se, naime, sada mogu uzimati i od odraslih osoba.

Ljekar John Yu, medicinski centar Cedars-Sinai.

”U Californiji je u posljednje vrijeme usvojen zakon koji dozovljava izvođenje određenih oblika istraživanja.“

Ljekar Yu je neurohirurg koji istražuje tehnike liječenja zloćudnih tumora na mozgu.

”Razlog zbog čega smo prišli ovom istraživanju je što nervne, osnovne ćelije imaju moć da ciljaju , praktički uništavaju ćelije tumora ma gdje one bile.“

Osnovna ćelija se odlikuje sa dvije sposobnosti. Jedna je da se ona sama obnavlja, a druga je da se mijenja u nekoliko različitih tipova ćelija. Ćelija embrija može duplirati bilo što u ljudskom tijelu, ali to nije sve kada je u pitanju terapija uz pomoć osnovnih ćelija.

”Kao kršćanin, nisam bio siguran kako je započeo život, pa sam mislio da bi korištenje embrija u svrhe istraživanja bilo pogrešno i suprotno onome što su me učili.“

Međutim, ljekar Yu je razvio tehniku koja mijenja ćelije moždine odrasle osobe u neuronske osnovne ćelije, tako da imate nepotrošiv izvor ćelija.

”Mislim da je ovo odlično za Californiju jer ona postaje centar istraživanja koje će za dvadeset godina pokazati rezultate u istraživanju osnovne ćelije, posebno kod terapija neizlječivih bolesti kao što su dijabetis, tumori na mozgu, Parkinsonova bolest ili moždani udar.“

U ovim trenucima Californija je država koja raspolaže fondom od 3 milijarde dolara, te će istraživanje vjerovatno pokazati određene rezultate, usprkos kontroverzama.

XS
SM
MD
LG