Linkovi

Optuženici za ratne zločine nisu na području Republike Srpske, kaže ministar u ostavci - 2004-12-22


Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske u ostavci, Darko Matijašević saopštio je danas u Banjaluci da se ni jedno lice sa javne liste Haškog tribunala ne nalazi u ovom entitetu. On je, takođe, odbacio mogućnost ukidanja MUP-a Republike Srpske.

Niko od 14 lica koja se nalaze na javnoj listi optuženih pred Haškim tribunalom se ne nalazi u Republici Srpskoj. Izjavio je ovo na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske u ostavci, Darko Matijašević, naglaavajući da će MUP RS. po ugledu na Srbiju, ohrabrivati optužene da se dobrovoljno predaju, iako se ne nalaze u ovom entitetu.

On je saopštio da je bezbjednosna i politička situacija u Republici Srpskoj, nakon prošlosedmičnih odluka Visokog predstavnika dodatno usložnjena, ističući da se ne slaže sa smjenom nekoliko rukovodnih radnika Cenara javne bezbjednosti. »Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske niti je imalo niti raspolaže sa informacijama da bilo ko, pa i navedena lica, činili bilo kakve antidejtonske aktivnosti, pogotovu u procesu sprečavanja da se vrše u potpunosti naše obaveze u odnosu na Haški tribunal.« Matijašević je naglasio da bi trebalo zatražiti i odgovornost policijskih i obavještajnih službi na državnom nivou koje, po njemu, nisu dobro obavile svoj posao. »U toku ova prošla tri mjeseca od strane Obavještajne agencije dobili smo samo jednu informaciju koja je smatrana validnom koja se nakon toga ispostavila da nije bila dovoljno utemeljena i na osnovu nje da nije mogao biti postignut nikakav rezultat po pitanju identifikovanja i lociranja lica osumnjičenih za ratne zločine.« Darko Matijašević je, takođe, potvrdio da je akcijom MUP-a pronađena dokumentacija Generalštaba Vojske Republike Srpske iz ratnog perioda te da je sada u fazi transfera ne želeći da precizira o kojoj se dokumentaciji radi.

On je, ujedno, izrazio nezadovoljstvo radom Komisije za rekonstrukciju policijskih snaga u B i H naglašavajući da bi bilo kakvo konačno rješenje koje bi podrazumjevalo ukidanje MUP-a Republike Srpske, za njega, bilo neprihvatljivo.

XS
SM
MD
LG